|

KBL: Jagande barn: “Roligt att röra sig i naturen”

Simon Tuomela säkrar släpvagnen. Zoom
Foto: Felix Rantschukoff

Simon Tuomela säkrar släpvagnen.

En frostig novembereftermiddag går tre barn och två vuxna över ett fält i Vörå. Bland jordkullar ser man en som ser större ut. Det visar sig vara en älgkalv på åkern.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För att flytta på älgkalven har de med sig en motordriven vagn försedd med larvfötter som de enkelt manövrerar på den grova terrängen. Barnen, Simon Tuomela, Joel Helsing och Kasper Mantere, är fulla av iver inför deras uppgift; att vinscha upp älgen på flaket.

Sagt och gjort, med hjälp av en metallvajer runt älgkalven kan Mantere veva upp älgkalven. Efter det tar sällskapet vagnen tillbaka till bilen, kör den upp på släpvagnen, och sätter sig i bilen.

– Jag tycker om att skjuta på fritiden. Snart ska jag också få åka på skjutkurs, det blir roligt, säger Mantere.

Joel Helsing, Simon Tuomela och Kasper Mantere vevar upp älgkalven från fältet.
Foto: Felix Rantschukoff

Joel Helsing, Simon Tuomela och Kasper Mantere vevar upp älgkalven från fältet.

– Jag har varit med och jagat sedan jag var 3 år gammal, både min pappa och min farfar är jägare, säger Tuomela.

Efter en kort färd genom Vörå centrum kommer jägarna fram till jaktstugan. Där släpper de ner älgkalven från släpet in till jakthusets slaktrum där man ska ta tillvara på älgkalven.

– Jag har inte en enda i min släkt som jagar. Men Emil Brors rekommenderade att jag skulle börja. Det var bra rekommenderat om vi säger så, säger Helsing.

Simon, Joel och Kasper tycker alla att det är häftigt då någon får skjuta en älg. Men det är inte det enda viktiga med jakten poängterar de alla.

– Det är roligt då man får smyga, sedan när någon drar bössan blir det riktigt spännande. Efter att man varit ute så känner man sig så avslappnad. Sedan får man gå i bastun, säger Helsing.

Efteråt bar det av till jakthuset.
Foto: Felix Rantschukoff

Efteråt bar det av till jakthuset.

– Man lär sig så mycket om växter, djur och natur. Man får motion och vara utomhus, säger Mantere.

Det är nästan inga av pojkarnas vänner som jagar. Den vanliga reaktionen när de berättar om jakt är ett ryck på axlarna och ett “bra”. Jakt är något som kräver stort tålamod, men det är mycket belönande.

– Jag rekommenderar varmt att testa på, säger Mantere.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 13 november. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

De bjuder på virtuell skolresa bland djur och tomater – "Vi ville ordna en lite annorlunda grej"

Programledaren Malin Olkkola och projektarbetaren Mathilda Kull hoppas att så många som möjligt vill delta på de virtuella skolresorna.
Foto: Mathilda Kull

Programledaren Malin Olkkola och projektarbetaren Mathilda Kull hoppas att så många som möjligt vill delta på de virtuella skolresorna.

Den sista skolveckan i månadsskiftet maj–juni finns det möjlighet att delta i tre virtuella skolresor. Det blir besök bland får, kor och tomater.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan