|

Finland ska stödja kvinnor som vill medla fred – målet är fler kvinnliga fredsbevarare

Tuula Haatainen. Zoom
Foto: Riksdagen/Kimmo Brandt

Tuula Haatainen.

Riksdagens vice talman Tuula Haatainen (SDP) vill se fler kvinnor bland Finlands fredsbevarare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett mål för Finlands utrikespolitik är att öka mängden kvinnor som beger sig ut på fredsbevararuppdrag. Riksdagens vice talman Tuula Haatainen gav sitt fulla stöd för detta under sitt tal på en konferens för världens kvinnliga beslutsfattare i Reykjavik.

Haatainen förargas över att vi lever i en tid där demokratin utsätts för påhopp från många olika håll, och där kvinnors rättigheter och jämställdheten mellan könen ifrågasätts.

– Det är viktigt att även kvinnor i sårbara förhållanden har en jämställd möjlighet att delta i det samhälleliga beslutsfattandet, vare sig det handlar om politik, ekonomi, säkerhet eller sociala frågor. Kvinnor ska också i konfliktsituationer få sitta med vid borden där det förhandlas om fred. Enda chansen att nå en hållbar fred och utveckling är att ingen grupp i samhället känner sig utanför, sade Haatainen i sitt tal.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nu skärps gränsövervakningen – karantänstvång och obligatoriska tester för coronaviruset

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru informerade om de nya kraven vid en presskonferens under måndagen.
Foto: LEHTIKUVA/Arttu Kokkonen

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru informerade om de nya kraven vid en presskonferens under måndagen.

Personer som reser in i Finland från så kallade högriskländer åläggs obligatorisk karantän. Obligatoriska coronatester blir också möjligt, det bekräftar Statsrådets vid en presskonferens under måndagskvällen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan