|

Pisaresultaten dalar – Centralhandelskammaren föreslår lösningar

Förskoleundervisningen bör inledas redan vid femårsålder, anser Centralhandelskammaren. Zoom
Foto: Sofie Fogde/SPT

Förskoleundervisningen bör inledas redan vid femårsålder, anser Centralhandelskammaren.

Förskola för 5-åringar och fortsatt finansiering av regeringens utvecklingsprogram är lösningar som Centralhandelskammaren föreslår för Finlands sjunkande Pisaresultat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den negativa trenden ser ut att hålla i sig. På tisdagen publicerades resultaten från Pisaundersökningen 2018, där 15-åriga ungdomars kunskaper i läskunnighet, matematik, och naturvetenskapliga ämnen utreds. Resultaten visar att Finland igen dalar på topplistan. Och nedgången är inget nytt. Sedan 2006 har resultaten alla år försämrats i alla de ämnen som kunskaper mäts i.

Från Centralhandelskammarens håll oroar man sig nu för att de upprepade negativa siffrorna snart leder till att Finland förlorar sin status som ett ledarland då det gäller god utbildningsnivå.

– Nu finns ingen tid att hyscha eller att försöka försköna. Riktningen går nedåt och det måste vi få en ändring på, säger Mikko Valtonen, sakkunnig vid Centralhandelskammaren, i ett pressmeddelande.

Förskola för femåringar

Annons
Centralhandelskammaren anser att satsningar nu behöver göras både på småbarnspedagogiken och på grundutbildningen. De önskar att förskoleundervisningen inleds redan vid femårs-ålder och att övergången till grundskolan skulle ske inom 1-3 år efter det, beroende på barnets kunskapsnivå.

Det nuvarande regeringsprogrammets åtgärder för att utveckla småbarnspedagogiken och grundutbildningen är ett steg i rätt riktning, men det behövs mer än så.

– Svagheten gällande utvecklingsprogrammen är att deras finansiering är tidsbegränsad. Man kan redan nu anta att behovet att satsa på kvalitet och jämlikhet inte försvinner på tre år. Jag uppmanar därför nu regeringen att fortsätta finansieringen av stöden, säger Valtonen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Höststormen nästan här – "Gör dina butiksresor nu"

Enligt prognosen är stormen som värst natten mellan onsdag och torsdag.
Foto: Kati Hiekkanen

Enligt prognosen är stormen som värst natten mellan onsdag och torsdag.

Meteorologen uppmanar människor att förbereda sig väl inför höststormen som blåser in under onsdagen. Vänta inte med att gå till butiken, utan gör det så tidigt som möjligt.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan