|

Nordkorea vill inte nedrusta – gör nytt test

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och hans fru Ri Sol-Ju samt andra företrädare för landets regim. Bilden tillhandahålls av den statliga nyhetsbyrån KCNA och datumet för när den togs har inte kunnat bekräftas från oberoende håll Zoom
Foto: KCNA/AP/TT

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och hans fru Ri Sol-Ju samt andra företrädare för landets regim. Bilden tillhandahålls av den statliga nyhetsbyrån KCNA och datumet för när den togs har inte kunnat bekräftas från oberoende håll

Nordkoreas FN-ambassadör Kim Song säger att kärnvapennedrustning inte längre är föremål för förhandling, och att långa samtal med Washington inte behövs längre.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Samtidigt meddelar landet att ett nytt ospecificerat test genomförts.

Enligt Kim Song är samtalen bara ett sätt att köpa tid för USA, för att passa president Donald Trumps inrikespolitiska agenda.

Spänningarna mellan USA och Nordkorea har ökat, inför en tidsfrist vid årsskiftet som Nordkorea satt, och där Nordkorea kräver en ändrad förhandlingsinriktning från USA.

En satellitbild från i mars som visar Sohae i Nordkorea.
Foto: Defence & Space and 38 North via AP/TT

En satellitbild från i mars som visar Sohae i Nordkorea.


Skulle bli förvånad
Annons

Trump säger att han skulle bli förvånad om Nordkorea agerade fientligt.

– Han (nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un) vet att jag har ett val framför mig. Jag tror inte att han vill blanda sig in i det, men vi får se, säger Trump, och tillägger att det inte råder någon tvekan om att viss fientlighet råder.

På söndagen uppgav Nordkorea att man genomfört ett "väldigt betydande" test vid sin satellituppskjutningsplats Sohae, enligt statliga KCNA. KCNA specificerade inte vad som testats, men tidigare har platsen använts för att skjuta upp raketer i rymden.

Ökad aktivitet


Efter det första toppmötet mellan USA och Sydkorea syntes tecken på att testplatsen började monteras ned, men satellitbilder efter det andra – havererade – mötet visade tecken på att platsen höll på att byggas upp igen. Och tidigare i veckan visade bilder från en kommersiell satellit ökad aktivitet vid platsen.

"Det här är antagligen ett markbaserat motortest vid Sohae", skriver Ankit Panda, forskare vid Federation of American Scientists, på Twitter om testet och tillägger att det förmodligen inte rör sig om en uppskjutning.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Svenska statsepidemologen Anders Tegnell: "Sakta men säkert åt fel håll"

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.

Smittspridningen ökar igen ute i världen. Även i Sverige syns en oroväckande trend – med kraftig ökning i Västerbotten.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan