|

Stora regionala skillnader i kostnaderna för social- och hälsovården

Kostnaderna för social- och hälsovården i Östra Savolax är nästan 50 procent högre än i Nyland, där kostnaderna är lägst i landet. Zoom
Foto: Ari Sundberg/SPT

Kostnaderna för social- och hälsovården i Östra Savolax är nästan 50 procent högre än i Nyland, där kostnaderna är lägst i landet.

Utgifterna för en nylännings social- och hälsovård är bara omkring hälften av den summa som vården kostar för en invånare i Östra Savolax.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det förekommer stora regionala skillnader i utgifterna för invånarnas social- och hälsovård i Finland. Det visar den utvärderingsrapport som Institutet för hälsa och välfärd, THL, publicerade på tisdagen.

THL har granskat både sjukvårdsdistriktens områdens kostnader per invånare och kostnaderna i förhållande till servicebehovet.

De stora skillnaderna i utgifterna förklaras enligt THL inte av att vårdbehovet skulle variera orter emellan. Skillnaderna anses i stället bero på att de olika vårdområdena i landet producerar social- och hälsovårdstjänsterna på så olika sätt.

Rapporten visar att utgifterna per invånare är alla lägst i Nylands område. Högst är de däremot i Östra Savolax. Kostnaderna i Nyland rör sig kring 2 900 euro per invånare. I Östra Savolax är motsvarande summa däremot omkring 4 500 euro.

Annons

Det rapporten också visar är att det ekonomiska trycket på kommunerna kommer att stiga märkbart framöver. Speciellt i Nyland väntas social- och hälsovården sluka mycket större summor i framtiden. Befolkningens åldrande ökar behovet av tjänster i hela landet, men för Nylands del är utvecklingen särskilt snabb.

– Den ekonomiska situationen ser mycket svår ut då behovet av tjänster ökar medan kommunernas betalningsförmåga inte gör det, säger Pekka Rissanen, överdirektör för informationstjänsterna vid THL, i ett pressmeddelande.

THL:s utvärdering är utförd uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet. I vår finns att vänta en ytterligare en nationell rapport där social- och hälsovårdstjänsterna granskas på riksomfattande nivå.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

THL om coronaläget: "Epidemin accelererar i Finland, mera social distansering behövs"

THL:s överläkare Taneli Puumalainen och direktör Mika Salminen medverkar i presskonferensen om coronaläget i Finland.
Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

THL:s överläkare Taneli Puumalainen och direktör Mika Salminen medverkar i presskonferensen om coronaläget i Finland.

Här kan du läsa vår direktrapportering från Institutet för hälsa och välfärds presskonferens om coronaläget i Finland som hölls på tisdag förmiddag.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan