Det förekommer stora regionala skillnader i utgifterna för invånarnas social- och hälsovård i Finland. Det visar den utvärderingsrapport som Institutet för hälsa och välfärd, THL, publicerade på tisdagen.

THL har granskat både sjukvårdsdistriktens områdens kostnader per invånare och kostnaderna i förhållande till servicebehovet.

De stora skillnaderna i utgifterna förklaras enligt THL inte av att vårdbehovet skulle variera orter emellan. Skillnaderna anses i stället bero på att de olika vårdområdena i landet producerar social- och hälsovårdstjänsterna på så olika sätt.

Rapporten visar att utgifterna per invånare är alla lägst i Nylands område. Högst är de däremot i Östra Savolax. Kostnaderna i Nyland rör sig kring 2 900 euro per invånare. I Östra Savolax är motsvarande summa däremot omkring 4 500 euro.


Det rapporten också visar är att det ekonomiska trycket på kommunerna kommer att stiga märkbart framöver. Speciellt i Nyland väntas social- och hälsovården sluka mycket större summor i framtiden. Befolkningens åldrande ökar behovet av tjänster i hela landet, men för Nylands del är utvecklingen särskilt snabb.

– Den ekonomiska situationen ser mycket svår ut då behovet av tjänster ökar medan kommunernas betalningsförmåga inte gör det, säger Pekka Rissanen, överdirektör för informationstjänsterna vid THL, i ett pressmeddelande.

THL:s utvärdering är utförd uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet. I vår finns att vänta en ytterligare en nationell rapport där social- och hälsovårdstjänsterna granskas på riksomfattande nivå.