|

Corbyn går från radikalt stjärnskott till historisk förlorare

Jeremy Corbyn kommer att hoppa av som Labourledare. Zoom
Foto: Ben Birchall/AP/TT/Arkiv

Jeremy Corbyn kommer att hoppa av som Labourledare.

Jeremy Corbyns senaste år som ledare för det brittiska oppositionspartiet Labour började med jubel och slutade i fiasko. – Stjärnglansen har slocknat, säger professor Catherine Barnard.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Partiledare sedan 2015

  • Född 1949. Växte upp på landsbygden i centrala England.
  • Efter att ha arbetat för en rad olika fackföreningar fick han sitt första genombrott i politiken som 25-åring när han valdes in i ett lokalt styre i Haringey, en stadsdel i norra London.
  • Nio år senare representerade han Islington i norra London när han blev parlamentsledamot för Labour. Corbyn gick emot partiledaren och senare premiärministern Tony Blair i hundratals omröstningar i parlamentet och gjorde sig känd som en högljudd kritiker av kriget i Irak.
  • Efter det att Labour lidit två valnederlag i rad fördes Corbyns namn fram när en ny partiledare skulle utses 2015. Förslaget togs först inte på allvar men det slutade med att Corbyn blev vald med nästan 60 procent av rösterna. Efter intern kritik valdes han om 2016.
  • Corbyn har ingen bil utan cyklar. Han sägs gilla att koka sylt och påta på sin kolonilott.
  • Källa: CNN, AFP (TT)
 

"Oh, Jer-e-my Cor-byn! Oh, Jer-e-my Cor-byn!".

Jublet var öronbedövande när Labourledaren klev ut på Pyramidscenen på Glastonburyfestivalen och möttes av hyllningskörer som lånat melodin från The White Stripes "Seven nation army". Tiotusentals personer hörde Corbyn tala om ett förändrat Storbritannien och många bar tröjor med hans namn på.

Då – i juni 2017 – bara veckor efter det att Konservativa partiet ("Tories") överraskande förlorat sin majoritet i ett misslyckat nyval, hade Corbyn troligtvis nått det närmaste rockstjärnestatus en brittisk politiker kan komma.
Annons
I synnerhet unga tilltalades av den skäggige fredsaktivistens politik från vänsterflanken.

– Corbyn är radikal och ärlig. Inte som alla andra politiker. Med hans politik har det blivit tydlig skillnad mellan Tories och Labour igen, sade läkarstudenten Lara McNeill till TT under valrörelsen 2017.


Drygt två år senare
ser Labours valresultat ut att bli den värsta förlusten sedan 1935. Corbyn själv har tampats med historiskt låga förtroendesiffror hela hösten.

– 2017 sågs Corbyn som hederlig och genuin. Sedan dess har mycket hänt. Han uppfattas inte längre som en frisk fläkt, säger Laura McAllister, professor i offentlig politik vid Cardiff University, till TT.


Missnöjet grundar sig i flera saker.

Corbyns politik med skattehöjningar och förstatliganden har splittrat Labour sedan han blev partiledare 2015. Stödet är starkt hos gräsrötterna medan parlamentsgruppen har haft svårare att acceptera honom.

– Corbyn har väldigt lojala anhängare. Men hans politik ligger väldigt långt åt vänster, vilket inte tilltalar "blairisterna" som har en mjukare inställning, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge, och syftar på anhängare till Corbyns företrädare Tony Blair som ledde partiet 1994-2007 och var premiärminister 1997–2007.

Torsdagens parlamentsval handlade främst om brexit. Det gynnade Tories som hamrade in budskapet att man skulle få skilsmässan med EU överstökad. För Labour innebar det dock stora problem, eftersom partiet är splittrat mellan de som vill lämna och de som vill stanna i EU.


I synnerhet Corbyn har kritiserats för att vara ambivalent och inte ge några tydliga svar om brexit. Många rynkade pannan över planen att först förhandla om utträdesavtalet och sedan låta britterna få folkomrösta med alternativet att stanna i EU.

– Han har försökt att tygla båda hästarna, genom att representera både de som vill stanna och de som vill lämna på en och samma gång. Det går ju inte. Resultatet av den strategin har varit en besvikelse för båda sidor, säger Barnard.


Corbyn har också tyngts
av problem med antisemitism inom Labour. För lite och för sent, är kritikernas dom över hur han har hanterat frågan.

– Bemötandet har varit långsamt och bristfälligt. Ganska avtändande för alla som inte är corbynister, säger Barnard.

När resultatet från torsdagens katastrofval utkristalliserade sig meddelade den 70-årige partiledaren att han inte kommer att leda Labour vid nästa val. Föga förvånande, enligt Barnard.

– Många menar att Corbyn varit mer intresserad av att säkra sitt eftermäle och sin radikala vänsterpolitik i Labour än att vinna valet. Han tycks inte så road av att leda partiet, han är bättre på att vara motvalls.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

180 smittade efter bröllopsfest – ingen av de döda var på bröllopet

Högtidsdagen slutade i en tragedi som nu drabbar en hel delstat. Ett bröllop i amerikanska Maine den 7 augusti har hittills resulterat i närmare 180 coronasmittade och sju dödsfall. Ingen av de avlidna hade besökt ceremonin.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan