|

Yle: Fler dör i bastun än i bränder – spara ölen till efter bastandet

Alkohol lär vara den enskilt vanligaste orsaken till dödsfall i bastun. Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Alkohol lär vara den enskilt vanligaste orsaken till dödsfall i bastun.

Alkoholen lär vara den största orsaken till att folk dör i bastun.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Yle rapporterar att det under 2017 skedde 61 dödsfall till följd av olyckshändelse i finska bastur. Som jämförelse uppger man att det i medeltal dör 30 personer per år till följd av cykelolyckor. Preliminära beräkningar visar att det i fjol dog 42 personer i bränder i Finland.

Det finns ingen övergripande statistik på bastudödsfall i Finland. En del som dör i bastun gör det av andra orsaker än till följd av olyckor. Hjärt- och kärlsjukdomar har en viss inverkan på bastudöd.

Professor Jari Laukkanen vid Östra Finlands universitet har forskat i bastuns hälsoeffekter och att det sällan är farligt för friska personer att gå i bastun. Däremot lär den vanligaste orsaken till bastudöd vara alkohol.

– Det är bevisat: alkohol finns nästan alltid inblandat när någon dör i bastun. Det är beklagligt. Det finns en fysiologisk bakgrund till det, blodtrycket stiger och koordinationen försvagas. Om man vill lyfta upp en orsak till bastudödlighet så är det alkoholen, säger Laukkanen till Yle.

Annons
Laukkanen påminner om att bakfylla också påverkar hur kroppen reagerar i bastun. Bakfyllan i sig orsakar ett stresstillstånd i kroppen och bastubad kan då lättare orsaka rytmstörningar.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) kommer att göra en kartläggning av bastudöd i Finland. En sådan har tidigare inte gjorts.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Meteorolog: Vinden tilltar ännu mer under natten till söndag

Regnet fortsätter ösa ner under hela helgen, säger Paavo Korpela, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.
Foto: Sofie Fogde/SPT

Regnet fortsätter ösa ner under hela helgen, säger Paavo Korpela, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

De hårda vindarna håller i sig hela helgen. Men håll ut, nästa vecka väntas kallare och klarare väder.

Mest läst senaste veckan