Företagarna i Finland har publicerat en rapport över hur klimatförändringen inverkar på marknaden. I ett pressmeddelande skriver organisationen att klimatåtgärderna måste vara så kostnadseffektiva som möjligt.

– Ett högre pris på koldioxid och genom att satsa på att utveckla ny teknologi uppnår man de mest kostnadseffektiva lösningarna, säger ekonomen Sampo Seppänen i pressmeddelandet.

Enligt Företagarna i Finland är den nuvarande klimatpolitiken ineffektiv vilket lägger press på de offentliga finanserna. EU:s klimatpolitik beskrivs som komplicerad, medan ett överdrivet regelverk i Finland leder till onödiga kostnader för företagen.

Utsläppshandeln och beskattning beskrivs som effektiva verktyg för att de som orsakar utsläpp också ska betala för dem. Samtidigt kritiserar Företagarna i Finland statens stöd till bland annat industri som använder fossila bränslen.

För företagare uppstår det ändå många nya möjligheter då konsumtionsvanorna förändras och lagändringar gör att det behövs nya klimatvänligare lösningar.