|

Unga går samman mot rasism

Hanna Björklund ville göra något efter de rasistiska påhopp som uppmärksammats i medierna. -Det känns obehagligt. Alla borde få känna sig trygga, säger hon. Zoom

Hanna Björklund ville göra något efter de rasistiska påhopp som uppmärksammats i medierna. -Det känns obehagligt. Alla borde få känna sig trygga, säger hon.

Rasismen dyker upp överallt i dag, på nattklubbar, bussar och barer. Nu vill ungdomar i Svenskfinland göra något.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I helgen grundas organisationen "Ungdom mot rasism i Finland". En i kärngänget är 19-åriga Hanna Björklund från Malax. Hon kände att hon ville engagera sig efter två incidenter i Vasa i sommar. I det ena fallet blev en ung, mörkhyad man nedslagen på en nattklubb, i det andra utsattes en liten pojke på en badstrand för rasistiska påhopp. – Sådant är inte rätt. Det känns obehagligt. Alla borde få känna sig trygga, säger Björklund. Dessutom har olika människorättsfrågor alltid intresserat henne. Hon har själv vänner med invandrarbakgrund och vill att de ska må bra i vårt samhälle. Björklund hittade Facebook-sidan för den blivande organisationen i maj och tog kontakt. Nu hör hon till det tiotal personer från alla Svenskfinlands regioner, som samlas i Helsingfors till ett grundande möte. Tidigare har man hållit möten via Skype. Det finns redan idéer kring vad man ska göra. – Vi har talat mycket om att jobba med olika projekt i skolorna, ha workshops, se videoklipp och diskutera de här frågorna med ungdomarna. Eventuellt kan vi nå unga ute på stan också. Aktiva inom nätverket har också deltagit i Pride-festivalerna i Helsingfors och Jakobstad. Björklund betonar att det är fråga om långsiktigt arbete – Att vi börjar prata om de här sakerna är viktigt. Vi har fått positiva reaktioner från olika håll och det är dags att sätta i gång nu. Initiativ till satsningen togs ursprungligen av Dennis Barvsten. Han är sverigefinländare som även verkat inom systerorganisationen i Sverige. Han upplever rasismen som större i Finland. – Det är värre här. Den syns och hörs mer och är mer mångfacetterad, säger Barvsten. Han nämner som exempel att det vid sidan av afrofobi, antisemitism och islamofobi, även finns inslag av fientlighet mot ryssar och finlandssvenskar. I Sverige märks rasismen mest på nätet. – I Finland märks den i baren, i bussen, på arbetsplatser. Den är himla mycket tydligare här, men det gör den också lättare att arbeta mot. Målen med organisationen är enligt Barvsten dels att synliggöra rasismen, och dels att förena ungdomar som vill arbeta mot den. – Vi hoppas kunna påverka politiker och samla unga över partigränserna. Och vi vill bli en institution som får uttala sig om det händer något i samhället med anknytning till rasism.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan