Mängden kväve i huvudstadsregionens avloppsvatten har ökat stadigt sedan millennieskiftet, rapporterar samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM). HRM har mätt mängden kväve som når avloppsreningsverken och noterat en ökning på 50 procent från år 1999 till år 2019.

Enligt HRM är en orsak till att kvävemängden i avloppsvattnet ökar att människor äter mer protein än tidigare.

Protein som kroppen inte behöver lämnar kroppen med urinen och kommer således ut i avloppsvattnet.

En undersökning som HRM gjorde i september 2019 visar att en femtedel av huvudstadsregionens invånare tror att överloppsproteinet som kommer in i kroppen lagras och förvandlas till muskelmassa. Sammanlagt 1 004 invånare i huvudstadsregionen deltog i undersökningen.

Enligt undersökningen är det oklart för huvudstadsregionens invånare hur mycket protein kroppen behöver. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) behöver en människa som inte motionerar särskilt mycket 0,8 gram protein per viktkilogram per dag. För en aktiv idrottare kan proteinbehovet vara två gånger så stort.

Kväve i avloppsvattnet bidrar till övergödning i vattendrag, till exempel i Östersjön.