Personbilarnas genomsnittliga ålder i Finland steg med nästan två år under 2010-talet, rapporterar Bilbranschens informationscentral. Detsamma gäller personbilarnas skrotningsålder, det vill säga den ålder som en bil når innan den går till återvinning.

År 2019 var personbilarnas medelålder i Finland 12,2 år. Tio år tidigare var medelåldern 10,4 år.

Personbilarna är äldst i östra och norra Finland. I Norra Karelen och Kajanaland var medelåldern på personbilarna 14,2 år i fjol. Lägst var medelåldern i Nyland där personbilarna var i medeltal 10,0 år gamla.

I fjol var personbilarnas skrotningsålder i medeltal 21,0 år. År 2009 var skrotningsåldern 19,3 år.

I Lappland var medelåldern på personbilar som skrotades i fjol högst, 23,3 år. I Nyland, där skrotningsåldern för personbilar var lägst, skrotades bilarna i en ålder av 19,2 år.

Att medelåldern på bilarna i Finland stiger beror framför allt på att det registreras förhållandevis få nya bilar i landet, enligt Bilbranschens informationscentral. I fjol registrerades det 21 nya personbilar per 1 000 invånare i Finland. I Sverige registrerades det 34 nya personbilar per 1 000 invånare.

Även skåpbilarnas, lastbilarnas och bussarnas genomsnittliga ålder stiger i Finland, meddelar Bilbranschens informationscentral.