|

Rekordgammal brunn hittad i Tjeckien

Brunnen hittades i samband med ett motorvägsbygge, dock inte det på bilden. Arkivbild. Zoom
Foto: Ingvar Karmhed/SvD-TT

Brunnen hittades i samband med ett motorvägsbygge, dock inte det på bilden. Arkivbild.

Förra året hittades en mycket gammal träbrunn i västra Tjeckien. Nu har forskare kunnat visa att den är 7 276 år gammal, vilket gör brunnen till världens äldsta träkonstruktion.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Brunnen konstruerades under neolitikum, eller yngre stendåldern, av ek och hassel. Forskarna kan med så kallad dendrokronologi – alltså genom att studera årsringarna i virket – komma fram till att det fällts i två omgångar. Först under hösten 5259 före Kristus, alternativt under vintern 5259–5258, och sedan någon gång 5256–5255. Det gör brunnen 7 276 år gammal.

Upptäckten visar att människor under yngre stenåldern var skickliga hantverkare.

"Det är fascinerande att de första jordbrukarna, som bara hade verktyg av sten, ben, horn och trä, har kunnat bygga något med så stor precision", säger Michal Rybnícek vid Mendeluniversitetet i Brno, i ett pressmeddelande.

Brunnen upptäcktes i samband med ett motorvägsbygge.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Finnair med bland värstingarna på svarta listan – betalade inte ersättningar för försenade flyg

Både Finnair och Ryanair finns med på svarta listan.
Foto: Jonas Brunnström

Både Finnair och Ryanair finns med på svarta listan.

Ryanair och Finnair har struntat i att betala sina kunder tiotusentals euro i ersättning för försenade eller inställda flyg. Nu toppar de tidningen Råd & Röns svarta lista.

Mest läst senaste veckan