|

Försvaret varnar för kinesiska spioner – "Kina har sänt tusentals forskare till universitet i väst"

Finlands försvarsmakt misstänker att det finns spioner bland kinesiska studenter i landet. Zoom
Foto: Andy Wong/AP/TT/Arkiv

Finlands försvarsmakt misstänker att det finns spioner bland kinesiska studenter i landet.

Bland kinesiska medborgare som studerar i Finland kan det finnas spioner från Kinas militära underrättelsetjänst, varnar den finländska försvarsmakten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Försvaret bevakar situationen, säger brigadgeneral Mikko Heiskanen, som för befäl vid försvarsmaktens ledningssystem, i en intervju som publiceras av bland andra tidningen Keskisuomalainen.

– Kina har skickat tusentals forskare med kopplingar till Folkets befrielsearmé till universitet i väst. Studenterna inriktar sig på så kallad hård vetenskap och teknologi. Många av dessa studenter har dolt sina kopplingar till Folkets befrielsearmé, säger Heiskanen.

Brigadgeneralen vill inte säga om några kinesiska spioner har upptäckts och konfronterats i Finland, eller hur många man misstänker att det rör sig om.

Den finländska säkerhetspolisen har sedan tidigare noterat att Kinas underrättelseaktivitet i Finland har ökat, särskilt mot produktutveckling hos vissa företag.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Se bilderna: Viking Amorella har gått på grund utanför Åland – alla passagerare har evakuerats

Ingen skadades vid grundstötningen.
Foto: Västra Finlands sjöbevakningssektion

Ingen skadades vid grundstötningen.

Viking Amorella har gått på grund söder om Järsö i Ålands skärgård. De första passagerarna har nu evakuerats. Följ med rapporteringen här.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan