|

KBL: De har testat driva företag – språkkunskaper viktiga om man ska lyckas

Rebecca Bokull, Johan Backlund, Salla Mäki-Haapoja, Nicolas Bergman, Anna Alm, Angelina Lundström och Elin Öst är några av eleverna som gått kursen Ung företagsamhet. Zoom
Foto: Jonny Huggare Smeds

Rebecca Bokull, Johan Backlund, Salla Mäki-Haapoja, Nicolas Bergman, Anna Alm, Angelina Lundström och Elin Öst är några av eleverna som gått kursen Ung företagsamhet.

Sedan hösten har elever i Tegengrenskolan haft möjligheten att driva egna företag under kursen Ung företagsamhet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är något speciellt med årets elever som valt att gå kursen i ung företagsamhet i Tegengrenskolan i Vörå, säger rektor Elisabeth Mörk, som undervisar i ämnet.

– På föreläsningarna sitter de tysta och säger inte så mycket. Man hinner ju börja tänka om de alls förstår vad man säger. Sen på nästa lektion har de gjort det man bett dem göra och dessutom mycket bättre än vad de behövde, säger Mörk.

Eleverna har sedan höstens skolstart lärt sig hur man driver företag, allt från hur man förverkligar sin idé till hur man sköter bokföring. När Kommunbladet besöker skolan finns tre företag på plats. De berättar gärna om sina företag. Mellan raderna kan man utläsa en stolthet i vad de åstadkommit.

Salla Mäki-Haapoja och Rebecca Bokull tillverkar hemmagjort godis.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Salla Mäki-Haapoja och Rebecca Bokull tillverkar hemmagjort godis.


Annons
Låt oss titta närmare på några av företagen. Enjoy It UF drivs av Salla Mäki-Haapoja, Rebecca Bokull och Isabel Bertlin från klass 9D och 9A. Företagets idé: att sälja hemgjort godis.

– I början tillverkade vi godiset i skolans kök, men nu gör vi det hemma. Vi lagar bland annat choklad- och vaniljfudge, säger Mäki-Haapoja.

– Våra förpackningar har vi också gjort själva, säger Bokull.

Elin Öst och Anna Alm tillverkar doftljus som de säljer.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Elin Öst och Anna Alm tillverkar doftljus som de säljer.Elin Öst, 9A, Angelina Lundström, 9B, och Anna Alm, 9A, har utvecklat egna ekologiska doftljus som de säljer under företagsnamnet Ljusboden UF.

– Vi tänkte först att vi skulle erbjuda någon typ av tjänst, men så kom vi fram till att det är lättare att tillverka en produkt som man säljer. Vi ville ha något enkelt och så kom vi fram till att vi alla är intresserade av ljus, säger Öst.

Johan Backlund och Nicolas Bergman driver företaget Sodapop UF
Foto: Jonny Huggare Smeds

Johan Backlund och Nicolas Bergman driver företaget Sodapop UFNicolas Bergman och Johan Backlund har tillverkat en läskedryck, utan tillsatser, som de säljer med företagsnamnet Sodapop UF.

– Vi hittade ett recept på nätet som vi förfinade tills vi var nöjda med smaken, säger Bergman.

Även om eleverna får dela på försäljningen när kursen avslutats är inte syftet med kursen att eleverna ska bli rika ekonomiskt. Tyngdpunkten ligger på att de ska få en rikare kunskap och erfarenhet av företagsamhet.


Eleverna säger att de har lärt sig massor under kursen gång.

– Att driva ett företag tar mycket tid och det är viktigt att samarbeta, säger Elin Öst.

En annan lärdom är hur viktigt det är att behärska språk.

– Man måste kunna både svenska, finska och engelska om man vill jobba med försäljning. Det uppskattas av kunderna, konstaterar eleverna tillsammans.

Man kan följa företagen på deras instagramkonton. Där tar de också emot beställningar.

 

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 19 mars. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media. 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande