Europeiska centralbanken ECB rör varken depositionsräntan eller styrräntan. Det betyder att depositionsräntan ligger på minus 0,5 procent och styrräntan på 0,0 procent. Det fanns en förväntan att ECB skulle sänka åtminstone depositionsräntan. Efter beslutet föll börskurserna allt brantare. I USA inleddes handeln med börsstopp. 

Även om räntorna inte sänks ska ECB se till att det finns likviditet på marknaden. Bland annat släpper ECB på de hårda likviditetskrav som berör  banker. Det betyder att de så kallade "stresstesterna" flyttas fram. Det låneprogram som riktar sig till banker utökas. Bankerna bör enligt ECB ha beredskap att finansiera både hushåll och företag som har tillfälliga likviditetsproblem.

ECB betonar att bankerna inte ska använda den likviditet som nu frigörs till annat än finansiering. Pengarna ska inte delas ut till aktieägare. 

Centralbanken stödköper obligationer och statspapper. Förutom de 20 miljarder euro per månad som programmet omfattar  ska lån för ytterligare 120 miljarder euro köpas. Det gäller fram till årsskiftet.