|

ECB rör inte räntan – coronaviruset chock för ekonomin

ECB:s Christine Lagarde valde överraskande att inte röra räntorna. Zoom
Foto: Lehtikuva

ECB:s Christine Lagarde valde överraskande att inte röra räntorna.

Europeiska centralbanken ECB valde kanske något överraskande att inte röra de centrala styrräntorna. ECB beskriver coronaviruset som en chock för ekonomin.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Europeiska centralbanken ECB rör varken depositionsräntan eller styrräntan. Det betyder att depositionsräntan ligger på minus 0,5 procent och styrräntan på 0,0 procent. Det fanns en förväntan att ECB skulle sänka åtminstone depositionsräntan. Efter beslutet föll börskurserna allt brantare. I USA inleddes handeln med börsstopp. 

Även om räntorna inte sänks ska ECB se till att det finns likviditet på marknaden. Bland annat släpper ECB på de hårda likviditetskrav som berör  banker. Det betyder att de så kallade "stresstesterna" flyttas fram. Det låneprogram som riktar sig till banker utökas. Bankerna bör enligt ECB ha beredskap att finansiera både hushåll och företag som har tillfälliga likviditetsproblem.

ECB betonar att bankerna inte ska använda den likviditet som nu frigörs till annat än finansiering. Pengarna ska inte delas ut till aktieägare. 

Centralbanken stödköper obligationer och statspapper. Förutom de 20 miljarder euro per månad som programmet omfattar  ska lån för ytterligare 120 miljarder euro köpas. Det gäller fram till årsskiftet.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Handelskammarens vd hoppas på sommaren: "Borde få göra sånt vi mår bra av"

Juha Häkkinen.
Foto: Mikael Nybacka

Juha Häkkinen.

Under sommaren tankar finländarna energi för att klara vintern. Juha Häkkinen hoppas att vi då kan resa inrikes igen och uppleva festivaler.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan