Person bosatt i Vasa sjukvårdsdistrikt kan ha fått corona i Lappland

Från och med nästa vecka kommer blodprover som de här att kunna analyseras snabbare på laboratoriet i Vasa. Zoom
Foto: Vasa centralsjukhus bildbank / Katja Losonen

Från och med nästa vecka kommer blodprover som de här att kunna analyseras snabbare på laboratoriet i Vasa.

En person bosatt i Vasa sjukvårdsdistrikt har eventuellt under sin semesterresa i Lappland smittats av coronaviruset.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trots att sjukvårdsdistriktet och Institutet för hälsa och välfärd (THL) fortsätter att utreda smittkedjan är det viktigt att komma ihåg att det kan finnas platser i Finland där risken för att smittas är förhöjd.

De begränsningar som statsrådet utfärdat gällande exempelvis samlingar måste följas i hela landet. Vårdanställda måste också iaktta de anvisningar som den egna arbetsgivaren gett om frånvaro från arbetet och testningar.

– För att dämpa epidemin måste människor undvika möten och samlingar även här i Lappland. För att inte öka sannolikheten för smitta rekommenderas det att man under sin semesterresa vistas i egen stuga och egen bil samt utövar exempelvis längdåkning, säger infektionsöverläkare Markku Broas från Lapplands sjukvårdsdistrikt.

THL uppföljer och utvärderar coronavirusläget tillsammans med europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC och Världshälsoorganisationen WHO. 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Regionförvaltningsverket: "Restaurangerna måste undvika smittspridning"

Vid Inre Hamnens terrass var det många som njöt av sol och musik redan från dag ett. Enligt företagare Tommi Mäki är de noga med avstånd och har beställt många liter av handdesinfektion.
Foto: Ebba Håkans

Vid Inre Hamnens terrass var det många som njöt av sol och musik redan från dag ett. Enligt företagare Tommi Mäki är de noga med avstånd och har beställt många liter av handdesinfektion.

Sol och en lång väntan på social samvaro lockade många gäster till Vasas uteserveringar. På regionsförvaltningsverket hoppas man att restaurangerna tar sitt ansvar.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan