|

Finlandssvenskt hackaton löser problem som coronakrisen orsakar

Ronny Eriksson och Sara Käld. Zoom
Foto: Privat

Ronny Eriksson och Sara Käld.

Kan 1000 hackare hjälpa till att lösa problem som coronakrisen orsakar? Det är målsättningen då hackatonen "What the Quack" drar igång nästa vecka.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Det finlandssvenska hackatonet ska ta fram lösningar på problem som covid-19 orsakar. Initiativet är startat av Springboard, en idéplattform som studerande på Hanken har startat. 

Hackatonet samarbetar med olika företag och uppstartsföretag. Mentorer för hackatonet är bland andra serieentreprenören Peter Vesterbacka och Marika Lindström, it-chef på Paulig.

Sammanlagt har evenemanget närmare 30 mentorer som stöder deltagarna i problemlösandet.

Sara Käld
Foto: Privat

Sara Käld


Annons
Evenemanget äger rum online den 3–5 april och de uppemot 1000 deltagarna har 48 timmar på sig att lösa problem inom olika kategorier. 

Ronny Eriksson är en av grundarna till initiativet, som inspireras av det nationella "Hack the Crisis Finland" som ordnades denna vecka, och det ursprungliga hackatonet från Estland "Hack the Crisis". 

Hackatonet fokuserar på fyra kategorier

  • Rädda liv: Hur lättar vi på stressen vår hälsovårdssektor utsätts för?

  • Rädda communities: Hur underlättar vi det dagliga livet i vårt samhälle?
  • Rädda utbildningen: Hur underlättar vi utbildningens fortgång?
  • Rädda företag: Hur hjälper vi företag att anpassa sig till denna situation?

 

– Med hackatonet vill vi visa att livet inte slutar trots att många av oss är isolerade. Livet fortsätter online och det här är vår chans att hjälpa till. Vi gör inte det här för att tjäna pengar, utan vill dela med oss av vårt kunnande. Hackatonet är ett sätt att sträcka ut en hjälpande hand och bidra, säger Eriksson. 


Eriksson är glad över att finländska företag visar intresse för att delta i hackatonet och bidra med pengar och kunskap. Problemen som deltagarna tar sig an är omfattande.

– Jag tror att kunnigheten i Svenskfinland är lite underskattad. Vi har bra nätverk och skolor som utbildar på svenska, och alla jobbar på var sitt håll. Men måste samarbeta och lösa problemen tillsammans. Det ger också den största effekten, säger Eriksson. 

Ronny Eriksson
Foto: Privat

Ronny Eriksson"Rädda liv" fanns med som kategori då "Hack the Crisis Finland" ordnades. En lösning som kom fram då var en robot som manuellt pumpade luft som en respirator.

Roboten som pumpar luft skulle kunna funka som ett komplement ifall antalet respiratorer blir för litet i intensivvården i Finland. 

 

I hackatonet "What the Quack", namnet anspelar på den finlandssvenska ankdammen, delar man ut priser till de tre bästa lösningarna i varje kategori. En jury utser de bästa förslagen och målet är att vinnarlösningarna får investeringspengar.

– Grundtanken är att vi tillsammans kan bidra till att hitta lösningar på problem som coronakrisen orsakar. Även om eventet till en början riktades till Svenskfinland har det väckt intresse hos många. Det är fritt fram för vem som helst att delta, säger Sara Käld, arrangör och en av initiativtagarna till hackatonet.


Vem som helst kan också lämna in idéer eller problem som borde lösas. Också helt färdiga lösningar tar emot. 

– Till exempel kan någon som jobbar inom vården och upplever problem som coronakrisen orsakar lämna in problemet till oss, Käld.

Vinnarna utses under en livestream som avslutar hackatonet.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan