Riksdagen gav grönt ljus för regeringens förslag om att isolera Nyland. Ärendet behandlades i plenum fram till klockan 22.39 på fredag kväll. Statsrådet sammanträdde ännu klockan 23.30 för ett extramöte innan begränsningarna kunde träda i kraft. 

Begränsningen innebär att invånarna i Nyland hålla sig inom landskapets område. Invånare från andra landskap får inte resa till Nyland. Var och en har däremot rätt att återvända till sin hemort eller bostadsort. 

Godstrafiken hindras inte under tiden som de nya begränsningarna gäller. Begränsningarna gäller inte heller möjligheten att röra sig inom Nyland.

– Polisen övervakar Nylands gränser i samarbetet med Försvarsmakten på 30 kontrollstationer, berättar operationens ledare, överkommissarie Heikki Porola från polisinrättningen i Helsingfors.

Övervakningen inleddes vid midnatt natten till lördag.


Finska vikens sjöbevakningssektion har ansvar för övervakningen av Nylands havsområde.

För att passera gränsen till och från Nyland krävs numera en speciell anledning, till exempel att ta sig till sitt arbete eller för att besöka anhöriga som behöver vård.

Hundratals poliser är utkommenderade för att sätta upp kontrollplatserna vid större vägar. Kontroller görs även på järnvägsstationer, och poliser har även klivit ombord på tåg för att utföra kontroller, uppger nyhetsbyrån STT.

Soldater och poliser kontrollerar vägar och tåg för att se att ingen obehörig passerar gränsen. En person ska på begäran av polisen kunna ge en muntlig eller skriftlig redogörelse för orsaken till sin resa.

Polisen får inte hindra personer som har en nödvändig orsak att röra sig.


Finlands försvarsmakt uppger att man stödjer polisen med 40 anställda och 750 värnpliktiga för att hjälpa till med avspärrningar.

– Jag kan inte säga att de var vid varje vägspärr omedelbart efter midnatt, men i princip har de varit inblandade från starten, säger Patrik Karlsson vid Helsingforspolisen till STT.

Målet med isoleringen av landskapet Nyland är att minska risken för coronasmitta och bromsa spridningen av epidemin till andra delar av landet. Isoleringen av Nyland är i kraft åtminstone till den 19 april. 

Inrikesminister Maria Ohisalo vid en av kontrollpunkterna.


Begränsningarna har gett upphov till ett enormt antal frågor med en mycket nära anknytning till vardagen samt om tolkningar vad som avses med nödvändiga resor. Människor uppmanas i första hand själva fundera på om det verkligen är nödvändigt att resa och om det finns motiverade särskilda skäl till resorna.

På polisens webbplats uppdaterar man frågor och svar som gäller begränsningarna. Polisens rådgivningstjänst svarar också på frågor undantagsvis under veckoslutet, klockan 8–16.15 på numret 0295 419 800.


Läs också: Så går det till när Nyland isoleras

Kompletterad kl 7.03 med uppgifter från TT och klockan 08.30 med uppgifter från polisen.