Antalet bekräftade fall av coronavirus är fortsättningsvis 25, det vill säga samma antal som på söndagen. Det totala antalet prover ökade från söndagens 496 prover till 503 i dag måndag.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt är coronavirusläget lugnt för tillfället. Hittills finns det inga oidentifierade smittkedjor i området.

Vasa centralsjukhus påminner om att de som har varit på utlandsresa ska hålla sig i karantänliknande förhållanden i 14 dygn efter att ha återvänt till Finland.

Det här betyder att man ska undvika närkontakt och inte röra sig utanför hemmet. Dessa begränsningar gäller även om man inte har några symtom.

 

Om man har ärenden som nödvändigtvis måste uträttas utanför hemmet ska man hålla sig på minst en meters avstånd från andra människor och fästa särskild uppmärksamhet vid handhygienen.

– Om du efter hemkomsten från utlandet får symtom på luftvägsinfektion, såsom feber, hosta, andnöd eller förkylningssymtom så ta kontakt med din egen hälsocentral eller utanför tjänstetid med jourhjälpen 116117, påminner infektionsöverläkare Juha Salonen i ett pressmeddelande från sjukhuset.

 

Förutom symtom på luftvägsinfektion kan coronaviruset orsaka muskel- eller huvudvärk. Coronaviruset smittar i form av droppsmitta och därför är det mycket viktigt att du stannar hemma om du har varit på utlandsresa eller får symtom som kan bero på coronaviruset.

Även en symtomfri resenär ska stanna hemma i två veckor.