VCS förbereder för fler viruspatienter – snart öppnar pandemiavdelning

Vasa centralsjukhus skapar pandemiavdelning. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus skapar pandemiavdelning.

Avdelningar får flytta för att ge plats åt ett förmodat ökat antal coronapatienter på Vasa centralsjukhus. Rockaden av patientplatser har redan börjat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Läget på Vasa centralsjukhus är för tillfället lugnt, men i och med den rådande coronaepidemin vidtar man aktiva åtgärder för att förbereda sig på en ökning av patientantalet.

Det här innebär att man förbereder sig på att öppna en pandemiavdelning på den andra våningen i S-byggnaden som ligger invid Sandviksgatan. Den onkologiska avdelningen som nu finns på den andra våningen i S-byggnaden flyttar på onsdagen den 1 april till den fjärde våningen i E-flygeln.

– Canceravdelningen flyttar undan för den planerade pandemiavdelningen i förtid. Vården av cancerpatienterna fortsätter oavbrutet, säger medicinska ansvarsområdets direktör Antti Jekunen i ett pressmeddelande. 

De 17 vårdplatserna på den onkologiska avdelningen flyttas i förebyggande syfte för att man vid behov snabbt ska kunna inleda verksamheten på pandemiavdelningen.

Dagenheten har redan flyttat

Dagenheten, dit den onkologiska avdelningen nu ska flytta, flyttade bort från E4 redan den 23 mars. Dagenhetens patienter vårdas enligt specialitet på olika vårdavdelningar.

På sjukhuset tillämpar man statsrådets anvisning om att utomstående, förutom i vissa undantag, ska förbjudas besöka sjukhuset. Om en patient behöver en följeslagare för sjukhusbesöket kan följeslagaren följa med patienten till avdelningens eller poliklinikens dörr. Följeslagaren får inte ha några förkylningssymtom eller får inte ha vistats utomlands under de föregående 14 dygnen.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Inga nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt eller Soite – ett nytt i Södra Österbotten

Under det senaste dygnet har 31 personer testats för coronaviruset i Vasa sjukvårdsdistrikt.
Foto: Vasa centralsjukhus bildbank / Katja Losonen

Under det senaste dygnet har 31 personer testats för coronaviruset i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Coronaläget är oförändrat i Vasa sjukvårdsdistrikt, men Södra Österbotten rapporterar om sitt första nya fall sedan den 23 maj.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan