|

MT: Finland skuldsätter sig med ett tvåsiffrigt miljardbelopp på grund av coronakrisen

Finansminister Katri Kulmuni (C) varnar för att den finska statens skuld ökar i ett snabbt tempo just nu på grund av coronakrisen. Zoom
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Finansminister Katri Kulmuni (C) varnar för att den finska statens skuld ökar i ett snabbt tempo just nu på grund av coronakrisen.

Enligt finansminister Katri Kulmuni (C) ökar den finska statens skuldsättning stadigt i skuggan av coronaepidemin.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finansminister Kulmuni vill inte konkretisera den utökade skuldbördan med hjälp av exakta siffror, men hon ger en fingervisning om storleksordningen.

– Det är omöjligt att uppskatta det totala skuldbeloppet i detta skede. När det handlar om de offentliga finanserna så är det klart att vi talar om ett tvåsiffrigt miljardbelopp. Och den första siffran är nödvändigtvis inte en etta, säger finansminister Katri Kulmuni i en intervju för Maaseudun Tulevaisuus.

Kulmuni understryker att statens upplåning av kapital ökar väldigt snabbt just nu.

– Skuldsättningen handlar hur som helst om ett väldigt stort belopp och det kommer att ta länge och kräva en lång rad åtgärder för att vi ska kunna ta oss ur det här, säger hon till MT.

Annons
När coronakrisen väl är över börjar återuppbyggnaden av den finska ekonomin. Enligt Kulmuni kan staten ta de värsta stötarna och skuldsätta sig på kort sikt, men därefter börjar jobbet för att höja sysselsättningsgraden och stimulera den ekonomiska tillväxten.

– Vi behöver livskraftiga företag som kan utöka den gemensamma kakan efter krisen, säger Kulmuni.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Matti Vanhanen till MT: Räkningen för coronakrisen är 133 euro per år

Finansminister Matti Vanhanen (C) räknar ut räkningen av coronakrisen för Maaseudun tulevaisuus: 133 euro per år. Arkivbild.
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Finansminister Matti Vanhanen (C) räknar ut räkningen av coronakrisen för Maaseudun tulevaisuus: 133 euro per år. Arkivbild.

Maaseudun tulevaisuus skriver att finansminister Matti Vanhanen anser att diskussionen kring statens skuldsättning är överdriven.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan