Så här jobbar VCS förlossningsavdelning i coronatider

VCS, Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

VCS, Vasa centralsjukhus.

En partner eller stödperson som inte har symptom får vara med i förlossningssalen, men inte i operationssalen eller på BB.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vasa centralsjukhus ändrar tillfälligt reglerna på förlossningsavdelningen. Den som föder får ha med sin partner eller annan stödperson till förlossningssalen, såvida personen inte vistats utomlands eller i Nyland under de senaste två veckorna och som inte utsatts för bekräftad covid-19-smitta. Partnern eller stödpersonen måste vara symptomfri. 

Däremot får inte föderskan ha med sig partner eller stödperson i operationssalen. Det här beror på att man inte kan garantera säkerhetsavstånden. Partnern eller stödpersonen får heller inte besöka BB, men man strävar till att alla familjer får en gemensam stund i förlossningssalen innan mamman och bebis flyttas till avdelningen. Det finns heller inte möjlighet att få familjerum. 

Alla föderskor uppmanas ringa förlossningssalen innan de kommer till sjukhuset. Telefonnumret är 06-213 2032.

De tillfälliga direktiven upphör så fort läget är tryggt igen. Direktiven bygger på ställningstagande från Finlands Gynekologförening och är alla förlossningssjukhus gemensamma beslut. 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Sjukvårdsdistriktet om coronaproven: "Vi har en bra provtagningskapacitet"

Provtagning på Vasa centralsjukhus.
Foto: Vasa centralsjukhus bildbank / Katja Losonen

Provtagning på Vasa centralsjukhus.

2 472 prover. Så många har gjorts vid Vasa sjukvårdsdistrikt sedan coronapandemin började. Sjukhuset har bra provtagningskapacitet, meddelar distriktet i ett pressmeddelande.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan