|

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas

Boris Johnson är sjuk i covid-19. Här är han vid sin bostad i torsdags. Zoom
Foto: Pippa Fowles/AP/TT

Boris Johnson är sjuk i covid-19. Här är han vid sin bostad i torsdags.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas sedan hans tillstånd försämrats. Styret av Storbritannien tas tillfälligt över av utrikesminister Dominic Raab.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Beskedet om Johnsons tillstånd kom i ett uttalande sent på måndagen. Han uppges ha bett utrikesminister Raab att tillfälligt ersätta honom, säger en talesperson för premiärministerns kansli 10 Downing Street.

Utrikesminister Raab hade redan lett måndagens regeringsmöte om coronapandemin i Johnsons frånvaro. Vid mötet underströk Raab att Johnson inte lämnat ifrån sig styret, men att Raab inte hade talat med premiärministern sedan i lördags.

– Han har makten, men han fortsätter att lyssna till läkarnas råd om vad han ska göra härnäst. Vi har en grupp som... med högsta hastighet ser till att hans färdriktning och instruktioner verkställs, säger Raab från Konservativa partiet.

Men beskedet om Johnsons tillstånd kom ändå oväntat.

Annons
På måndagen hade Johnsons presstalesperson sagt att premiärministern "hade en komfortabel natt på St Thomas sjukhus och är vid gott mod".

– Men han är kvar för observation, sade talespersonen och lade till att det är läkarna och inga andra som bestämmer när han får lämna sjukhuset.

Johnson själv meddelade sig genom Twitter: "På min läkares inrådan åkte jag till sjukhuset för några rutintester eftersom jag fortfarande har symtom på coronavirus. Jag är vid gott mod och håller kontakten med mitt team, och vi jobbar tillsammans för att bekämpa det här viruset och hålla alla säkra".

Boris Johnson lades in för provtagning på söndagen. Orsaken var att han fortfarande hade symptom på covid-19, enligt talespersonen hade han feber och hosta, tio dagar efter att han testades positivt för coronaviruset.

55-årige Johnson har fått fler prover tagna under måndagen. Enligt medicinska experter har proverna troligtvis handlat om att analysera premiärministerns syresättning och hjärtfunktion.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Tegnell kritisk till WHO-råd: "Passar inte in i Sveriges strategi"

WHO skärper nu sina rekommendationer och uppmanar till utökad användning av munskydd. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

WHO skärper nu sina rekommendationer och uppmanar till utökad användning av munskydd. Arkivbild.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar nu WHO:s nya besked om munskydd och anser att organisationen är väldigt försiktig i sina uttalanden.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan