|

I USA:s äldsta stad kommer historieböckerna till liv – här finns riktiga pärlor

Vid den gamla fästningen Castillo de San Marcos ordnas det skyttedemonstrationer varje fredag, lördag och söndag. Zoom
Foto: Julia Holmqvist

Vid den gamla fästningen Castillo de San Marcos ordnas det skyttedemonstrationer varje fredag, lördag och söndag.

Längs Floridas östkust finns många ställen som lockar turister världen över, men för den historieintresserade finns ett stopp du måste göra: S:t Augustine. Här får du ta del av det bortglömda Amerika och dess dramatiska förflutna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

S:t Augustine är det närmaste du kommer en historisk inblick i hur de första immigranterna levde under 1500-talet. Staden grundades av spanjorer 1565 och är den äldsta ockuperade bosättningen av europeiskt och afroamerikanskt ursprung i USA.

Det här hände alltså 42 år innan engelsmännen påbörjade sin kolonisering och 55 år innan pilgrimerna kom fram till Plymouth Rock, för att bygga det USA som vi känner i dag. Många av de historiska husen fungerar idag som butiker eller restauranger.
Foto: Julia Holmqvist

Många av de historiska husen fungerar idag som butiker eller restauranger.

En gammal arkitektur i en urban miljö

Det som i dag finns kvar av den första spanska kolonialtiden är stadsplanen, som skapades av guvernör Gonzalo Méndex de Canzo i slutet av 1500-talet. På grund av en attack av engelska flottan under 1700-talet finns det i dag bara 36 byggnader av kolonialt ursprung kvar och ytterligare 40 som är rekonstruerade modeller av dåtidens byggnader.

Det är i det historiska distriktet som man vill röra sig – resten av S:t Augustine påminner om en vanlig amerikansk stad. I det historiska distriktet får du vandra längs med smala gator och passera balkonghus, som är typiska för den arkitektur som spanjorerna introducerade under sin kolonisering.

Många byggnader går också i fransk och engelsk arkitekturstil, eftersom både dessa länder en gång styrde i den lilla staden. S:t Augustine har en härlig blandning av intryck från alla sina tidigare ockupanter: det känns nästan som om man får ta del hela USA:s historia på en och samma gång – från spanjorernas erövring till det amerikanska frihetskriget. Många hus inrymmer i dag restauranger, små specialbutiker, bed & breakfasts eller caféer.

Trots att invånarna är väldigt måna om att lyfta fram sin gamla historia och den mix av arkitekturer som finns, känns staden samtidigt väldigt framåtsträvande med moderna restauranger, högklassiga butiker och uppskattade universitet.

 

Historien återspeglas i stadsbilden 

Att promenera runt i S:t Augustine är relativt lätt, men trots det väljer många turister att åka miniatyrtåg runt staden. Den här guidade turen ger en bra överblick över det viktigaste i stadsbilden och dessutom finns det massor av stopp du kan kliva av vid.

”Old Town Trolley Tours of S:t Augustine” ger dig möjlighet att utforska över 500 års historia och över 100 intressanta platser på en 70-minuters tur. Det finns 23 hållplatser där du kan gå ombord eller hoppa av vid för shopping, restaurangbesök och sevärdheter. Vagnarna anländer i princip varje kvart till varje station, vilket gör det lätt att kliva på och av enligt ditt eget schema. 


Vid Ice Plant blir du serverad specialdrinkar och en meny som varierar efter säsong.
Foto: Julia Holmqvist

Vid Ice Plant blir du serverad specialdrinkar och en meny som varierar efter säsong.Dagens fångst av kattfisk blev en hamburgarbiff som serveras vid Florida Cracker Café.
Foto: Julia Holmqvist

Dagens fångst av kattfisk blev en hamburgarbiff som serveras vid Florida Cracker Café.

Annons

Det lönar sig att stanna över natten i S:t Augustine, främst eftersom det finns många härliga restauranger att prova på. Bland annat ligger farm-to-fork-restaurangen Ice Plant på gångavstånd från det historiska distriktet.

Den är en riktig pärla. Här hittar du både lunch- och middagsalternativ med dagens special och råvaror i säsong på menyn.

Den ursprungliga "Ice Plant"-byggnaden kommer från 1920-talet och är en gammal fabrik som användes för istillverkning. Kvar finns ännu den ursprungliga iskranen på skenor ovanför baren. Kranen användes för att plocka upp stora isblock som sedan bröts ner och såldes till lokala kunder och fiskare.

Ice Plant är också specialiserad på cocktails och alkoholfria drinkar. Isen som de använder i sina drinkar kommer direkt från lokalen och har olika form beroende på vilken drink du tar.


Mitt i det historiska distriktet finns Florida Cracker Café som serverar färsk fisk och traditionell amerikansk mat.
Foto: Julia Holmqvist

Mitt i det historiska distriktet finns Florida Cracker Café som serverar färsk fisk och traditionell amerikansk mat.Många byggnader går i fransk och engelsk arkitekturstil, eftersom båda dessa länder en gång styrde i den lilla staden.
Foto: Julia Holmqvist

Många byggnader går i fransk och engelsk arkitekturstil, eftersom båda dessa länder en gång styrde i den lilla staden.S:t Augustine Distillery ligger i samma hus, så se till att ha tid för en rundtur i själva destilleriet.

För dig som gillar den traditionella amerikanska maten är Florida Crackers ett bra alternativ. I mitten av 1700-talet kom pionjärerna från andra kolonier till Florida och försörjde sig genom jakt och fiske. Uttrycket "Florida Cracker" lär enligt vissa komma från det ljud som deras piskor gjorde medan de red och vallade boskap. Andra menar att det kommer från det krasande ljudet av torkad majs, när den maldes för att bli majsmjöl.


"Vill du ha något med mera tuggmotstånd än havskatt kanske alligator är något för dig."

 

I dag hör du varken ljudet av piskor längs de smala vägarna eller ljudet av mald majs, men samma sorts fisk som fångades ur Atlanten då, bjuder Florida Cracker på. Vill du ha något med mera tuggmotstånd än havskatt kanske alligator är något för dig.

 

Castillo de San Marcos

Den mest besökta sevärdheten i S:t Augustine är Castillo de San Marcos – det äldsta fästningen i det kontinentala USA. Det här spanska stenfästningen byggdes för att skydda och försvara Spaniens erövring i den nya världen. Castillo de San Marcos är ett nationellt monument, och med sina 315 år är det den äldsta strukturen i S:t Augustine.


Castillo de San Marcos är det äldsta fästningen i det kontinentala USA. Den byggdes för att skydda och försvara Spaniens erövring i den nya världen.
Foto: Sahithya Sreeperambudur

Castillo de San Marcos är det äldsta fästningen i det kontinentala USA. Den byggdes för att skydda och försvara Spaniens erövring i den nya världen.Som besökare kan du välja att antingen betala inträde eller helt enkelt promenera runt murarna och läsa informationstavlor som finns i området. Inne i fästningen får du se rum som en gång inhyste soldater och fångar, en stor innergård och förstås utkiksplatser med fantastisk utsikt över havet.

Det hålls dagliga program och har du tur kan du får se när fästningens soldater avfyrar ett kanonskott eller demonstrerar hur man använde sina vapen förr i tiden. Det ordnas också gratis guidade turer om du har betalat inträde. För femton dollar får du ett sjudagars inträde till fästningen, medan barn under 16 år får komma in gratis. 

Byggandet av Castillo de San Marcos började 1672 och varade i 23 år. Första gången som fästningen visade sin betydelse för spanjorerna var i början av 1700-talet när brittiska styrkor brände staden, men inte kunde tränga sig genom Castillos murar. Efter två ytterligare attacker stod det klart att britterna aldrig skulle kunna ta S:t Augustine med våld.

1763 blev Florida en brittisk koloni i och med undertecknandet av Parisfördraget, vilket påbörjade en period av engelskt styre. Castillo användes då som ett militärt fängelse under det revolutionära kriget. I slutet av det amerikanska frihetskriget återlämnades Florida till Spanien, tills Florida blev ett Förenta staternas territorium igen 1821.

Fortet togs senare officiellt bort från den aktiva förteckningen över befästningar och erkändes som ett nationellt monument. Kongressen döpte om fästningen till det spanska namnet Castillo de San Marcos. Med över 300 år på nacken är det här i dag ett varaktigt landmärke från 1700-talets S:t Augustine.


"Att köra längs med hela östkusten är fantastiskt, i princip kan du köra från S:t  Augustine ända ner till Key West med kustremsan som utsikt."

 

Kronan på verket 

S:t Augustines stränder ligger en dryg halvtimmes körning från centrum och sträcker sig över 60 kilometer med vackra sanddyner och underbar natur. Att köra längs kusten är en upplevelse i sig och det finns många offentliga områden för avkoppling och vandring.

Att köra längs med hela östkusten är fantastiskt, i princip kan du köra från S:t  Augustine ända ner till Key West med kustremsan som utsikt. Den här natursköna färden är ungefär 750 kilometer lång, men S:t  Augustine ger dig en försmak.  

Du kan välja att tillbringa en dag i Anastasia State Park, där inga bilar är tillåtna på stranden, eller köra lite längre söderut till S:t Augustine Beach där bilar är tillåtna på områden avsedda för dem. Vid Ponte Vedra Beach besökscenter får du broschyrer, kartor, vägbeskrivningar och annan nyttig information.

Foto: Kati HiekkanenDet märks mycket väl att amerikanerna är stolta över sin historia. Mätt med USA-mått är S:t Augustine en väldigt gammal stad, men med enbart 455 år på nacken kan den inte jämföras historiskt eller kulturellt med Europas tusenåriga metropoler. Däremot är amerikanerna duktiga på att stoltsera med sina framgångar och ta fram det historiska arv som finns.

Historieböckerna kommer till liv i form av guidade rundturer, skådespeleri och skickligt berättande. S:t Augustine är kronan på verket i USA:s historia och verkligen värt ett stopp under din resa. 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan