I apoteket i Vörå råder det en välkomnande atmosfär. Kund efter kund kommer in för att köpa nya mediciner och rådgöra med farmaceuterna. Apotekaren Majbritt Björklund är glad. När hon tog över apoteket i oktober i fjol så förverkligande hon en tanke som mognat fram med tiden.

– Jag har jobbat inom läkemedelsindustrin i Esbo, jag har jobbat som sjukhusapotekare på sjukhuset i Karleby och jobbat som provisor på två olika apotek. Men jag har aldrig riktigt kunna släppa tanken om ett eget apotek. 

Så när tjänsten som apotekare i Vörå lediganslogs så sökte Björklund jobbet med attityden nu eller aldrig.

– Jag visste att jag skulle ångra mig om jag inte sökte. 

Tjänsten blev hennes.

Hur kändes det att landa i Vörå som Kronobybo, har du ångrat dig?

– Nej, inte en enda dag har jag ångrat mig, säger Björklund och skrattar.

– Jag blev så väl emottagen då jag kom. Alla är så jättetrevliga. Jag har verkligen känt mig välkommen här. 

Vörå kommun är en stor kommun med utspridda byar. För att kunna betjäna så många som möjligt har apoteket  fyra servicesställen, som förut kallades medicinskåp, på olika platser i Vörå kommun och Korsholm. Det underlättar för de personer som har lång väg till Vörå centrum. Apoteket har hjälp av olika taxi- och transportbolag för att leverera medicinerna och det händer också att apotekets egna personal sätter sig bakom ratten och kör ut mediciner.

Det är svårt att inte komma in på coronaviruset när man vistas i ett apotek. Enligt Björklund har viruspandemin inte påverkat apoteket desto mera. Apoteket är öppet, precis som vanligt och alla som vill är välkomna.

– Men vi erbjuder möjligheten kunderna möjlighet att ringa och beställa mediciner och det går också bra att någon annan hämtar ut ens beställning.

Under juni, juli och augusti betjänar apoteket vardagar klockan 9-17 och på lördagar mellan 9-13.


Artikeln publicerades i Kommunbladet 14 maj. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.