Dessa tio länder kan drabbas hårdast

  • De tio länder som väntas drabbas hårdast av den ökande barnadödligheten är Bangladesh, Brasilien, Kongo-Kinshasa, Etiopien, Indien, Indonesien, Nigeria, Pakistan, Uganda och Tanzania, enligt rapporten.
  • Källa: AFP (TT)
 


Den explosionsartade spridningen av coronaviruset, som hittills slagit hårdast mot Europa och USA, har fått resten av världen att hålla andan. Utöver den pandemiska smittan varnar nu FN i en rapport för att utvecklingsländer världen över har fått ännu ett problem att oroa sig för: kraftigt ökad barnadödlighet till följd av sinande resurser i sjukvården.

Mest utsatta är utvecklingsländer i Afrika, Asien och Latinamerika.

Sammanlagt omkring 1,2 miljoner fler spädbarn kan komma att dö i behandlingsbara sjukdomar det kommande halvåret, enligt rapporten, som publicerats i The Lancet Global Health. Dessutom beräknas mödradödligheten i de 118 länderna öka med 40 procent, eller 56 700 fall, enligt FN.

Beräkningarna baseras på en modell som bland annat räknat på följderna av minskad familjeplanering, försämrad antenatal-, förlossnings- och neonatalvård samt färre vaccinationer då knappa resurser dirigeras om till vård av coronapatienter.

– Enligt det värsta tänkbara scenariot kan antalet barn som dör före sin femårsdag öka globalt för första gången på årtionden, säger chefen för FN:s barnfond Unicef Henrietta Fore.

De främsta orsakerna till ökningen i barnadödlighet tros bli undernäring och brist på behandling av neonatal sepsis och lunginflammation hos nyfödda, enligt FN.