|

John Sundvik filmar idrottsevenemang – plötsligt försvann alla uppdrag

John Sundvik konstaterar att alla idrottsarenor stängdes i mitten av mars. Zoom
Foto: Tom Johanson

John Sundvik konstaterar att alla idrottsarenor stängdes i mitten av mars.

John Sundvik hann inte filma cupmatchen mellan KPV och HJK. Med coronapandemin försvann i princip också alla andra arbetsuppdrag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Han har haft strömning av idrottsevenemang som sin huvudsakliga inkomstkälla. I vintras var det bland annat Tiikerits volleybollmatcher och Hermes ishockeymatcher. Fotbollen kom också i gång och Sundvik skulle filma KPV:s match mot HJK den 14 mars.

Restriktionerna som kom för att stävja coronaviruset ledde till att hela verksamheten stannade upp. Slutspelsmatcherna i alla lagsporter ställdes in. Cupmatcthen flyttades fram och alla serier stoppades. Därmed försvann inkomsten.

Sundvik hör till de ensamföretagare i Karleby som sökt och fått coronabidrag via näringslivs- och utvecklingsbolaget Kosek. Bidraget är på 2000 euro. Även om det i sammanhanget inte är någon stor summa hjälper det honom vidare.

Han berättar att det gäller att hitta nya uppdrag, men det tar tid att komma i gång med det. Det har till exempel blivit en del uppdrag med kulturevenemang i Tullpackhuset. Det har även varit en del nya erfarenheter, att till exempel strömma från en begravning.

Annons
Att förmedla idrottsbilder har varit John Sundviks huvudsakliga jobb.
Foto: Tom Johanson

Att förmedla idrottsbilder har varit John Sundviks huvudsakliga jobb.Nu ser det i varje fall ut som om idrottsevenemangen kan komma i gång så småningom. KPV:s och Jaros matcher kommer i gång i juli, som det ser ut. Före det ska det bli ett nytt försök med KPV:s cupmatch mot HJK. För Sundvik startar uppdragen inom idrotten där de slutade. Cupmatchen blir det nya startskottet, efter en paus på tre månader. 

– I och för sig kan det vara bra tittarsiffror på sändningarna från matcherna i och med att restriktionerna sannolikt leder till att mindre folk är på läktarplats.

Även om det nu ser ut som om idrottsevenemangen kan komma i gång känner Sundvik en viss osäkerhet då det gäller jobbmöjligheter. Coronaviruset lurar alltjämt. Det behövs inte mycket för att matcher ska inhiberas och serier igen stoppas.

Utvecklingsdirektör Jonne Sandberg på Karleby stad berättar att man hittills fått in 273 ansökningar om coronastöd från ensamföretagare. Man har hunnit behandla 200. En del ansökningar har kommit från företag med annan hemort och en del väntar på tilläggsutredning.

– Vi har fått pengar från ministeriet för drygt 900 ensamföretag. I Karleby finns totalt cirka 1200 företag i den kategorin som kan söka coronastödet.

Ansökningar kan behandlas ännu den 31 september. Sandberg hoppas att alla inte väntar så länge att det blir köer på slutrakan. Vad det beror på att ansökningarna hittills varit förhållandevis få har han inget uttömmande svar på. En orsak kan vara att det är fråga om en kategori som inte är bekant med att söka stöd. Det förutsätts också att man ska kunna styrka att omsättningen minskat med minst 30 procent. En jämförelse med bokslutet för fjolåret är det vanligast sättet.

– Det är möjligt att en del avvaktar för att tydligare kunna visa att coronapandemin bidragit till en minskad försäljning.

Utvecklingsdirektör Jonne Sandberg påminner ensamföretagare om att det finns stöd att söka om.
Foto: Tom Johanson

Utvecklingsdirektör Jonne Sandberg påminner ensamföretagare om att det finns stöd att söka om.Sandberg säger att det är positivt att det finns pengar att fördela, att de inte tar slut under första ruschen.

– Vi vill förstås att våra företag kan klara coronakrisen och leva vidare.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Två nya coronafall i Karleby – en av de smittade elev på Chydenius skola

Chydenius skola i Karleby. 7.5.2020.
Foto: Jonas Brunnström

Chydenius skola i Karleby. 7.5.2020.

Alla elever i tredje och fjärde klass sätts i karantän och får distansundervisning, som en extra säkerhetsåtgärd.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan