– Det här är ett naturligt steg för HSS Media att ta i vår utveckling. Att vi samtidigt kan trygga den lokala kommersiella radion känns bra. Det är viktigt att det finns fler lokala medieaktörer med starkt fäste i Vasa och i Österbotten, säger HSS Medias vd Niklas Nyberg.

Nationellt och globalt är radio en växande bransch sett till både annonsaffär och mängden lyssnare. Ljudet som kanal har etablerat sig igen delvis tack vare poddar och ljudböcker vilket också gynnar radiolyssnandet.

– Den digitala framtiden blir allt mer ljudstyrd och inom ramen för detta finns även en plats för både analog och digital utgivning av ljud. Vi är glada att bygga vidare på detta tillsammans med Radio Vasa, säger Nyberg.

Radio Vaasa har kämpat med ekonomiska utmaningar samtidigt som HSS Media internt har diskuterat en lokal radioverksamhet. När den tvåspråkiga radiokanalen var i kontakt med HSS Media i början av året konstaterade parterna att pusselbitarna passade bra ihop.

HSS Media köper själva radioverksamheten, inte bolaget Radio Vaasa. I affären övergår alla radions frekvenser och allt som behövs för att bedriva och fortsätta radioverksamheten – inklusive namnet Radio Vaasa-Radio Vasa och de tre tillsvidareanställda på radion.


Anssi Marttinen, Radio Vasa, och Niklas Nyberg, HSS Media.


Inledningsvis fortsätter radioverksamheten som tidigare och som en separat gren och affär inom HSS Media. På sikt är målet att utveckla och förbättra både för annonsörer, lyssnare och läsare.

Sedan 2014 har Anssi Marttinen varit ensam ägare av Radio Vaasa och han är också den radioröst som de allra flesta i regionen känner igen. Marttinen är nöjd över att hans radiostation nu landar i ett tryggt mediehus som ständigt är i framåtrörelse. Och det viktigaste: som respekterar, förstår och understöder det lokala.

– För mig och oss här på Radio Vaasa är det viktigaste att vi kan fortsätta ha en lokal, tvåspråkiga radio i Vasaregionen och Österbotten. Tack vare affären med HSS Media kan vi fortsätta skapa lokal mångfald av innehåll åt invånarna, säger Marttinen.


"Vi har inte lyxen att stanna upp och stå stilla."

Niklas Nyberg

vd HSS Media

 

Hösten 2019 blev HSS Media majoritetsägare i marknadsföringsbyrån Seger Marketing, och nu ett halvt år senare breddar man verksamheten med kommersiell lokalradio.

– Vi har inte lyxen att stanna upp och stå stilla. HSS Media har på kort tid gått från att vara ett renodlat tidningsbolag till att vara ett modernt mediebolag. Utvecklingen görs i första hand för kunderna, men även för att stärka och trygga verksamheten som helhet, säger Niklas Nyberg.