|

Överlevare om flygkraschen i Pakistan: Allt jag såg var eld

99 personer befann sig ombord på PK8303 när det kraschade i ett bostadsområde. Zoom
Foto: Fareed Khan/AP/TT

99 personer befann sig ombord på PK8303 när det kraschade i ett bostadsområde.

Två passagerare uppges mot alla odds ha överlevt flygkraschen i Pakistan. Muhammad Zubair berättar från sjukhussängen om skräcken. – Allt jag kunde se runt mig var rök och eld, säger han till Geo News.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

99 personer fanns ombord på flygplanet tillhörande Pakistan International Airlines när det kraschade i ett bostadsområde i Karachi i Pakistan på fredagsmorgonen, finsk tid.

Planet, PK8303, hade lyft från Lahore i nordöstra delen av landet.


Misslyckat landningsförsök


Muhammad Zubair var en av dem som befann sig ombord på planet. Han var på väg hem för att fira id al-fitr, berättar han för tv-kanalen Geo News. Flygplanet gjorde ett första landningsförsök som misslyckades, cirkulerade omkring tio minuter och störtade vid det andra försöket.

Annons

– Flygplanet gled när det närmade sig landningsbanan och det kunde inte nå fram till landningsbanan tyvärr, säger Tariq Yahya, en talesperson för pilotfacket vid Pakistan Airlines till Geo News och fortsätter:

– När piloten ombads att stiga till 3 000 fot (914 meter) sade han att han försökte att behålla höjden men inte lyckades.


"Kunde höra skrik"


I en inspelning mellan piloten och trafikledningstornet hörs piloten säga att han förlorat motorerna, innan han utropade "Mayday! Mayday! Mayday!", enligt nyhetsbyrån AFP.

– Jag kunde höra skrik från alla håll. Barn och vuxna. Allt jag kunde se var eld. Jag kunde inte se några människor, bara höra deras skrik. Jag öppnade mitt säkerhetsbälte och såg lite ljus. Jag gick emot det. Jag var tvungen att hoppa ned omkring tre meter för att ta mig till säkerhet, säger Zubair i intervjun.

Enligt en talesperson för provinsstyret är han en av två passagerare som överlevde kraschen. Den andre överlevaren är en banktopp, som ådragit sig frakturer men är vid medvetande.


Kan ta dagar


Provinsens vårddepartement uppger på Twitter att kvarlevorna från övriga 97 ombord på planet lokaliserats och förts bort. Räddningsinsatsen avslutades på lördagsnatten. Men att röja upp på platsen väntas ta flera dagar.

Anhöriga uppmanas ta sig till universitetet i Karachi för att lämna dna-prover, för att kunna jämföra med dna från offren och därigenom kunna säkerställa deras identitet.

Flygplanet var av modellen Airbus A320. Airbus uppger att planet började användas 2004 och hade 47 100 flygtimmar, och att det befann sig 91 passagerare och åtta i besättningen ombord.

Premiärminister Imran Khan lovar i ett uttalande på Twitter att en utredning av olyckan ska inledas omedelbart.

"Jag är chockad och ledsen", skriver han.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Snusets viruseffekter intresserar franska forskare

Snusande svenskar kan hjälpa till att förstå varför vissa inte drabbas av allvarliga komplikationer av covid-19. Arkivbild.
Foto: isabell Höjman/TT

Snusande svenskar kan hjälpa till att förstå varför vissa inte drabbas av allvarliga komplikationer av covid-19. Arkivbild.

Svenska forskare har kontaktats av franska kollegor som vill undersöka snusets effekter på covid-19, rapporter Dagens Nyheter.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan