Två nya coronafall inom Soite – har koppling till veckans tidigare fall

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus.

I Vasa sjukvårdsdistrikt och i Södra Österbotten är läget oförändrat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

 
Två fall av covid-19 har kontaterats på Soites område på torsdagen. De har koppling till den tidigare smittkedjan i Reisjärvi.
Samkommunen Soites coronaberedskapsgrupp meddelar att de två nya insjuknade klarar sig hemma. Ingen patient får i nuläget vård på grund av covid-19 på Möcs i Karleby.

Den här veckan har sammanlagt sju fall av coronasmitta konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. De hör alla till samma smittkedja som startat i Reisjärvi kommun i Norra Österbotten. Från Soite meddelar man att det inte finns några nya personer som utsatts för smitta. 

Soite har nu sammanlagt 31 konstaterade fall av covid-19.  Eftersom coronaläget ännu är hyfsat lugnt i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt kommer Soite att börja ta emot en del icke-brådskande fall inom tandvården. Bland annat kommer det gradvis att tas emot fler patienter inom tandregleringen och barn och unga kommer att kallas till tandkontroller redan under sommaren. Också munhygienisterna har öppnat sina mottagningar igen.
Annons

Inga nya fall av coronasmittade har däremot uppdagats i vare sig Vasa sjukvårdsdistrikt eller Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt, uppger de båda vårddistrikten på torsdagen.

31 respektive 55 personer har testat sig för coronaviruset i de två distrikten under det senaste dygnet.

I Vasa sjukvårdsdistrikt är det totala antalet bekräftade fall därmed fortfarande 62. Rapporten om det senaste fallet kom den 29 maj. Siffran på antalet som tillfrisknat uppdateras varje måndag och var den här veckan 59.

I Södra Österbotten har man inte haft något nytt fall sedan den 23 maj. Det totala antalet bekräftade fall där är 45.


Artikeln uppdaterad klockan 13.30 med uppgifterna för Mellersta Österbotten.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Turismen från Sverige oroar inte på sjukhuset i Karleby – "Ingen jättestor rädsla"

Chefsöverläkare Pirjo Dabnell på Möcs har inte pustat ut än. Finland är inget isolerat land och risken för nya coronafall finns hela tiden. Någon stor rädsla att svenska turister ska ta smittan till Mellersta Österbotten finns ändå inte inom Soite.
Foto: Arkiv/Sonja Finholm

Chefsöverläkare Pirjo Dabnell på Möcs har inte pustat ut än. Finland är inget isolerat land och risken för nya coronafall finns hela tiden. Någon stor rädsla att svenska turister ska ta smittan till Mellersta Österbotten finns ändå inte inom Soite.

Inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt finns ingen stor oro för att svenska turister, eller turister över lag, ska orsaka nya coronafall. Regionen har varit coronafri en månad.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan