|

Polis gripen efter dödsfall som väckt raseri i Minneapolis

En demonstrant i Minneapolis tvillingstad Saint Paul håller upp en skylt med texten "Black Lives Matter" vilket kan översättas med "Svarta liv har betydelse". Zoom
Foto: John Minchillo/AP/TT

En demonstrant i Minneapolis tvillingstad Saint Paul håller upp en skylt med texten "Black Lives Matter" vilket kan översättas med "Svarta liv har betydelse".

Nationalgardet patrullerar Minneapolis gator sedan protester lett till förstörelse och brand. Våldsamheterna bröt ut sedan den svarte amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande. En polis som filmades då han pressade sitt knä mot Floyds nacke har gripits.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– För ögonblicket har vi inte ytterligare information om beslutet. Det kommer att komma från den lokale åklagaren, jag ville bara säga att (polismannen) är i förvar, sade John Harrington som leder Minnesotas myndighet för allmän säkerhet, enligt CNN.

Åklagaren Mike Freeman i Hennepin, det administrativa område där fallet prövas, säger till CNN att "utredning pågår", och att utredningen även rör ytterligare tre poliser som deltog i gripandet:

– Vi ger våra poliser rätt att använda visst våld i sitt arbete för att skydda oss. De begår brott om de använder denna rätt till våld på ett orimligt sätt, rapporterar CNN.


Annons
Kaotiska upplopp

Läget i Minneapolis och tvillingstaden Saint Paul förvärrades natten mot fredagen och urartade i kaotiska upploppsscener, vandalism och härjningar. En polisstation stacks i brand i Minneapolis tredje distrikt. Den beväpnade närvaro av Minnesotas nationalgarde kunde inte få stopp på förstörelsen och fick retirera i nattens mörker.

Krisen, som fördjupas och sprids i USA till andra storstäder, är en reaktion på polisingripandet i måndags mot den 46-årige George Floyd som ledde till hans död. En videoinspelning visar hur en vit polisman i nära nio minuter pressade sitt knä mot den liggande Floyds nacke.

Den polis som pressade knät mot nacken på George Floyd har nu frihetsberövats, rapporterar uppger amerikanska myndigheter. Mannen blev efter händelsen avskedad, liksom hans tre kollegor.Guvernör: förlorat förtroende


Minnesotas guvernör Tim Walz, liksom Minneapolis borgmästare Jacob Frey, uttalar sin vrede över händelsen, och säger sig förstå att den lett till förlorat förtroende för myndigheter och polismakt.

På en presskonferens i Saint Paul på fredagen sade Walz att han och samhället ska gå till botten med problemen som utlöste oroligheterna, men att man först måste återställa ordningen.

– Jag förstår att många har förlorat tilliten. Jag tänker inte stå här och säga, som en vit man, hur ni ska agera. Men jag vädjar till er att hjälpa till att återställa ordningen, sade han och poängterade att man sedan kan söka rättvisa i de fall som orsakat oroligheterna.

– Vi måste sedan ta hand om det som fläckat ned oss, sade guvernör Walz i Saint Paul, Minnesota, sedan och tackade den person som filmat övergreppet.

– Generationer av smärta uppenbarar sig nu inför hela världen, säger han."Oacceptabla" händelser


Även Frey underströk att han känner demonstranternas smärta och ilska. Han har tidigare liknat polisingripandet vid ett mord. Men, sade han på en pressträff, de senaste timmarnas och dygnens händelser är oacceptabla. I Minneapolis tvillingstad Saint Paul, på andra sidan Mississippifloden, skadades under natten 170 byggnader av bränder och skadegörelse, skriver Star Tribune.

Frey förklarade varför han beordrat att polisstationen som stacks i brand skulle evakueras.

– En byggnads symboliska betydelse är inte viktigare än liv, polisers eller allmänheten, sade han vid en presskonferens efter midnatt enligt den lokala tidningen Star Tribune.

Men det spända läget förvärrades när en reporter från mediebolaget CNN, som direktsände från protesterna, greps och handfängslades av kravallutrustad polis. Guvernör Walz bad personligen om ursäkt både till allmänheten och CNN, och sade att insatsen gick tvärt emot grundläggande principer.Flera skottskadade


Frey begärde förstärkning från bland annat delstatspolis och tidigt på fredagen sattes 500 nationalgardssoldater in i Minneapolis, främst vid området runt den brinnande polisstationen. I delar av staden har ett lokalt undantagstillstånd utlysts.

Liksom tidigare nätter bröt protester också ut i andra städer. I Louisville i Kentucky skottskadades flera personer i samband med en demonstration för Breonna Taylor, en svart kvinna som i mars sköts ihjäl av polis i sin lägenhet i staden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Manifestationer hölls också i bland annat Los Angeles i Kalifornien och Memphis i Tennessee. I storstäderna New York och Chicago drabbade polis och demonstranter samman, rapporterar tidningen USA Today.

President Donald Trump har kommenterat utvecklingen i Minneapolis, med uttryck som den sociala nätverkstjänsten Twitter stoppat då man ansåg att Trumps Twittermeddelande förhärligade våld.

De senaste åren har ett antal händelser där svarta utsatts för över övervåld uppmärksammats i USA. De sätter fokus på svåra frågor om rasism inom poliskåren och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Floyd under gripandet: "Säg till mina barn att jag älskar dem"

En pojke springer över platsen där ett polisingripande ledde till George Floyds död. Utskrifter från polisens kroppskameror visar att Floyd minst 20 gånger ska ha sagt att han inte kunde andas.
Foto: Leila Navidi/AP/TT

En pojke springer över platsen där ett polisingripande ledde till George Floyds död. Utskrifter från polisens kroppskameror visar att Floyd minst 20 gånger ska ha sagt att han inte kunde andas.

Minst 20 gånger upprepade svarte George Floyd frasen "jag kan inte andas" under gripandet som resulterade i hans död. Det visar utskrifter av inspelningar från de kroppskameror poliserna bar vid gripandet, rapporterar The New York Times.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan