Sjukvårdsdistriktet om coronatesterna: "Vi har en bra testkapacitet"

Provtagning på Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Vasa centralsjukhus bildbank / Katja Losonen

Provtagning på Vasa centralsjukhus.

2 472 tester har tagits i Vasa sjukvårdsdistrikt sedan coronapandemin började. Sjukhuset har bra testkapacitet, meddelar distriktet i ett pressmeddelande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Varje dag tas nya tester på misstänkta coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Antalet varierar från ett fåtal till tiotals tester per dag. 

Enligt sjukvårdsdistriktets anvisningar ska alla med misstänkta symptom ta kontakt med den egna hälsocentralen under tjänstetid. Utanför tjänstetid kan du ringa till centralsjukhusets akutpoliklinik på numret 116117. En bedömning av symtomen kan också göras på webben på adressen omaolo.fi.

Typiska symptom på covid-19

  • Feber
  • Hosta
  • Halsont
  • Andnöd
  • Snuva
  • I vissa fall förekommer även magsymtom som diarré eller smak- och luktbortfall.
 

Om vårdpersonalen misstänker smitta skickar de patienten på test. 
Annons
Vi har en bra testkapacitet. Vi kan testa alla som med fog kan misstänkas ha smittats, skriver Vasa centralsjukhus infektionsläkare Silvia Grönroos-Pada i ett pressmeddelande.

Förutom på centralsjukhuset kan du också ta coronatest på privata läkarstationer, men de testerna syns inte i sjukvårdsdistriktets statistik. Dessutom kör en provtagningsbil runt i sjukvårdsdistriktet och tester tas även på de provtagningsställen som hör till laboratoriet i Jakobstad.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan