|

Regeringen förbereder sig på att luckra upp restriktionerna i juli

Statsminister Sanna Marin (SDP) ledde förhandlingarna på Ständerhuset på tisdagen. Regeringen förbereder sig på att luckra upp alla restriktioner från och med första juli. Zoom
Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin (SDP) ledde förhandlingarna på Ständerhuset på tisdagen. Regeringen förbereder sig på att luckra upp alla restriktioner från och med första juli.

Förhandlingarna om tillämpningen av beredskapslagen och eventuella fortsatta undantagsförhållanden fortsätter på måndag den 15 juni.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Statsrådet behandlade restriktionerna av rörelsefriheten på sitt möte på tisdagen. Regeringen anser att den epidemiologiska situationen under coronakrisen nu är under kontroll. Det här innebär att beredskapslagens befogenheter inte nödvändigtvis behövs efter den 30 juni, uppger statsrådet i ett pressmeddelande.

Till exempel tillgången på social- och hälsovård liksom kapaciteten inom intensivvården är för närvarande god, skriver statsrådet.

Regeringen understryker att det finns skäl att följa med effekterna av att restriktionerna hävs och försäkra sig om att coronaviruset inte sprids ytterligare. Regeringen förbereder sig därför på att tillämpa beredskapslagen på nytt om epidemin går in i en andra våg och antalet smittade stiger drastiskt.

Nya beslut som berör lagen om smittsamma sjukdomar, hälso- och sjukvårdslagen och socialvårdslagen är att vänta i augusti.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

5 nya coronafall i Finland – epidemin fortsätter backa

Institutet för hälsa och välfärd meddelar på söndagen om 5 nya coronafall i Finland.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Institutet för hälsa och välfärd meddelar på söndagen om 5 nya coronafall i Finland.

Av alla de smittade uppskattas över 90 procent redan ha tillfrisknat, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan