|

Yle: Lagändring på kommande – studerande ska inte behöva betala dyrt för coronavåren

I nuläget är coronaepidemin inte en aspekt som beaktas då studerandes rätt till lånekompensation för studielånet bedöms. En lagändring är ändå på kommande, skriver Yle. Zoom
Foto: Carl-Anton Storbacka/SPT

I nuläget är coronaepidemin inte en aspekt som beaktas då studerandes rätt till lånekompensation för studielånet bedöms. En lagändring är ändå på kommande, skriver Yle.

Undervisnings- och kulturministeriet förbereder för tillfället en ändring i studiestödslagen, skriver Yle.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Många högskole- och universitetsstuderanden blev inte klara i tid på grund av vårens undantagstillstånd. Skolorna och biblioteken stängde sina dörrar, och alla praktiker var inte möjliga att genomföra som planerat.

För många studerande innebär den uppskjutna utexamineringen att de inte längre är berättigade den kompensation som Folkpensionsanstalten betalar för studielånet såvitt den studerande blir klar i tid.

I nuläget är coronaepidemin inte en av de aspekter som trots allt kan ge studerande rätt till kompensation om studietiden förlängs, men en lagändring är på kommande, skriver Yle.

Undervisnings- och kulturministeriet förbereder för tillfället en lagändring. Planen är att i höst ändra studiestödslagen så att epidemins inverkan på studierna också ska tas i beaktande då studieframsteg och rätten till kompensation för studielån bedöms. På så vis ska också de studerande som nu inte blivit klara i tid på grund av coronavåren ändå ha en möjlighet att bli beviljade den lånekompensation som Folkpensionsanstalten betalar ut.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Skolstart nästa vecka – utbildningsstyrelsen informerar i dag om hur den ordnas

Utbildningsstyrelsen presenterar på tisdagsmorgonen hur vårens avvikande undervisningsarrangemang har inverkat på det digitala lärandet.
Foto: Jeanette Östman/SPT

Utbildningsstyrelsen presenterar på tisdagsmorgonen hur vårens avvikande undervisningsarrangemang har inverkat på det digitala lärandet.

Utbildningsstyrelsen meddelar på tisdagsmorgonen med vilka arrangemang läsåret 2020-2021 startar nästa vecka.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan