Sjukhusbesök tillåts utan karantän för resenärer från länder med få fall av covid-19

Juha Salonen, infektionsöverläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt. Zoom
Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Juha Salonen, infektionsöverläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt.

För resenärer från drygt 20 europeiska länder är det nu tillåtet att besöka sjukhuset utan frivillig karantän. Men onödigt resande utomlands bör fortfarande undvikas, rekommenderar Vasa sjukvårdsdistrikt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De resenärer som återvänder eller kommer från ett land med tillräckligt få insjuknade i covid-19 behöver inte följa rekommendationen om karantän. Det betyder att det också är tillåtet för dessa personer att besöka sjukhuset utan frivillig karantän, meddelar Vasa sjukvårdsdistrikt på måndagen.

Länderna som räknas till dessa är: Island, Lettland, Litauen, Norge, Danmark, Estland, Nederländerna, Andorra, Belgien, Irland, Italien, Österrike, Grekland, Cypern, Liechtenstein, Malta, Tyskland, San Marino, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Ungern och Vatikanstaten.

Beslutet om att häva rekommendationen om 14 dagars karantän för vissa länder grundar sig i de anvisningar som kommit från Utrikesministeriet samt Social- och hälsovårdsministeriet. 

Juha Salonen, infektionsöverläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt, påpekar dock att det fortfarande är bäst att undvika utlandsresor som inte är nödvändiga.

Annons
– Läget i sjukvårdsdistriktet är fortsättningsvis lugnt, vi har inte haft nya fall av covid-19 på en och en halv månad. I likhet med Utrikesministeriet rekommenderar ändå Vasa sjukvårdsdistrikt fortsättningsvis att man undviker onödigt resande till utlandet, säger Salonen i ett pressmeddelande.

 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Ytterligare en person har insjuknat i covid-19 i Österbotten – smittades i Helsingfors

Ett nytt coronavirusfall har rapporterats i Vasa sjukvårdsdistrikt.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Ett nytt coronavirusfall har rapporterats i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterade ytterligare ett fall av coronasmitta på lördagen. Personen mår bra och är isolerad hemma, säger Vasaläkare.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan