|

Finland återinför reserestriktioner för fem länder

Regeringen ser över reserestriktionerna med ungefär två veckors mellanrum. Epidemiläget har förvärrats i fem länder för vilka Finland öppnade gränserna för knappt två veckor sedan. Zoom
Foto: Arkiv

Regeringen ser över reserestriktionerna med ungefär två veckors mellanrum. Epidemiläget har förvärrats i fem länder för vilka Finland öppnade gränserna för knappt två veckor sedan.

Epidemiläget har försämrats i en del länder som Finland tidigare öppnade sina gränser för. Finland fortsätter att hålla gränserna stängda för flera europeiska länder.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På torsdagens möte beslöt regeringen att återinföra gränskontroller för de europeiska länderna Österrike, Slovenien och Schweiz. Epidemiläget i dessa länder har försämrats sedan den senaste bedömningen. Restriktionerna träder i kraft på måndag och är i kraft till den 25 augusti.

Reserestriktionerna fortsätter för resenärer från Sverige, Spanien, Luxemburg, Portugal, Polen, Frankrike och Tjeckien.

Kriteriet för att medborgare från ett annat land ska få resa till Finland är att det finns högst 8 nya coronafall på 100 000 människor under de senaste 14 dagarna. Regeringen skriver i ett pressmeddelande att de kan överväga att lätta på restriktionerna också om ett land har kommit ner till 10 fall per 100 000 invånare.


Annons
Australien och Algeriet stryks från den gröna listan

Måndagen den 13 juli öppnade Finland gränserna för flera europeiska länder och tillät också arbetsrelaterade och andra nödvändiga resor från några länder utanför EU. Australien och Algeriet fanns med på denna lista, men nu återinförs striktare reserestriktioner från dessa länder på grund av att epidemiläget har förvärrats där.

För de andra icke-EU-ländernas del – Georgien, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunisien, Uruguay och Kina – lättar restriktionerna ytterligare och från och med måndag kan man resa helt fritt till Finland från dessa länder.

I Kinas fall förutsätts ändå att EU-kommissionen bekräftar att de lättade reserestriktionerna är tillräckligt ömsesidiga.

Regeringen ser över reserestriktionerna med ungefär två veckors mellanrum. Enligt grundlagen har finska medborgare rätt att återvända till Finland och man har också rätt att lämna landet. Regeringen rekommenderar ändå att finländare undviker icke-nödvändiga resor till länder som Finland inte har öppnat sina gränser för.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

16 nya fall av coronaviruset – sammanlagt har 7 584 bekräftats i Finland

Under lördagen gjordes 2 005 coronavirustester.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Under lördagen gjordes 2 005 coronavirustester.

Under veckosluten görs det färre coronaprovtagningar än under vardagarna.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan