Nytt coronafall i Österbotten – person testade positivt efter resa till Nordmakedonien

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Jonny Huggare Smeds

Vasa centralsjukhus.

En person som återvände från Skopje i Nordmakedonien testades för coronaviruset på Åbo flygplats. Personen åkte sedan tåg till Österbotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett nytt fall av coronasmitta kunde konstateras i Vasa sjukvårdsdistrikt på måndag eftermiddag. Personen i fråga testade positivt efter en resa till Nordmakedonien.

Juha Salonen, överläkare i infektionssjukdomar på Vasa centralsjukhus, bekräftar att personen var en av de 158 passagerare som flög från Skopje till Åbo på lördagen. Turun Sanomat rapporterade på måndagen att samtliga passagerare ombord testades för coronaviruset på flygplatsen i Åbo och att det visat sig att planet hade över 20 smittade personer ombord.

Salonen säger att personen från Vasa sjukvårdsdistrikt tog tåget till Österbotten på lördagen och att man sedan fick det positiva testresultatet på måndagen.

Vasa sjukvårdsdistrikt har fått ett nytt fall av coronasmitta. Personen i fråga testades på Åbo flygplats efter att hen anlänt från Skopje i Nordmakedonien.
Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Vasa sjukvårdsdistrikt har fått ett nytt fall av coronasmitta. Personen i fråga testades på Åbo flygplats efter att hen anlänt från Skopje i Nordmakedonien.


Personens hemkommun (som inte är Vasa) har varit i kontakt med Institutet för hälsa och välfärd för att kartlägga personer som eventuellt exponerats för smittan under tågresan från Åbo. Personen har själv uppgett att hen använt mun- och nässkydd på tåget.
Annons

– På det sättet borde det ha varit rätt så tryggt, men de kollar förstås upp om någon kunnat bli utsatt under resan. Men risken är absolut mindre, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.


I och med det nya fallet ökar det totala antalet bekräftade coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt nu till 66. Av dessa är 48 Vasabor.

Under förra veckan konstaterades också två fall efter att personer varit på resor utomlands, den första i Estland och den andra i Turkiet.

Inga nya fall har däremot konstaterats i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt på tisdagen. Det totala antalet smittade där är alltså fortfarande 48. 157 personer testades under gårdagen.


Artikeln uppdaterad 12.8.2020: Juha Salonen, överläkare i infektionssjukdomar på Vasa centralsjukhus, bekräftar att personen kom med flyget från Skopje på lördagen och att personen sedan tog tåget till Österbotten samma dag.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Kaukoranta skeptisk till idrottsresor just nu – stoppade basketlag från Jyväskylä

Vaasan Salamas turnering blev inte av som planerat i Vasa i helgen. Bilden är från år 2013 då Salama mötte KaU.
Foto: Arash Matin

Vaasan Salamas turnering blev inte av som planerat i Vasa i helgen. Bilden är från år 2013 då Salama mötte KaU.

Mellersta Finland har fyrfaldig coronaspridning jämfört med Österbotten. Därför kunde nämnd stoppa två lag från att komma till Vasa.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan