|

41 nya fall av coronasmitta – epidemin verkar ta fart igen

I Helsingfors har man fått 10 och i Åbo 14 nya bekräftade fall av coronasmitta under det senaste dygnet. Zoom
Foto: Jeanette Östman-SPT

I Helsingfors har man fått 10 och i Åbo 14 nya bekräftade fall av coronasmitta under det senaste dygnet.

Under den senaste sjudagarsperioden har 139 coronafall konstaterats i Finland, vilket är en märkbar ökning i jämförelse med siffrorna i slutet av juli.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärd meddelade på torsdagen att totalt 7 683 bekräftade fall av coronaviruset konstaterats i Finland. Det inkluderar 41 nya fall under det senaste dygnet.

I Helsingfors har man fått 10 nya fall från vilket ger totalt 2 848 smittfall. I Åbo har man konstaterat 14 nya smittfall, vilket ger totalt 249 smittfall hittills.

Med i beräkningarna över dagens antal bekräftade fall finns också passagerare på flyget från Skopje i Nordmakedonien som landade i Åbo under helgen. Av de knappt 160 passagerarna ombord har minst 26 testat positivt för coronaviruset.

Anna Kantz, projektchef på Institutet för hälsa och välfärd säger till Helsingin Sanomat att resultatet i några av fallen dragit ut på tiden på grund av arbetsbördan på laboratorierna.

Annons
– I den nya siffran ingår förstås också andra smittfall, men fallen på flyget från Skopje drar upp antalet fall, säger Kantz till HS.


Institutet uppdaterar siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall och antalet coronadrabbade sjukhuspatienter på måndagar, onsdagar och fredagar.

Enligt senaste uppdatering hade sammanlagt 333 personer i Finland mist livet på grund av covid-19. Antalet coronadrabbade sjukhuspatienter var i onsdags 7. Av dem behövde 1 intensivvård.


Klar ökning i antalet nya fall


Institutets och Social- och hälsovårdsministeriets veckovisa rapport om coronaläget i landet bekräftar en klar ökning i antalet nya coronafall.

Juli månad var lugn, men nu ser epidemin ut att ha tagit fart igen.

Under den senaste uppföljningsveckan 3.8-9.8 konstaterades sammanlagt 139 nya coronafall i Finland. Veckan innan var motsvarande siffra 81.

I jämförelse med siffrorna i juli är förändringen ännu större. Exempelvis under tidsperioden 21.7-27.7 konstaterades sammanlagt 53 nya coronafall i landet.

Enligt institutet fortsätter det nationella läget ändå att vara förhållandevis lugnt. Det är speciellt inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt som de nya fallen blivit fler.

De nya smittofall som konstaterats i augusti härstammar både från utlandet och från Finland. En del av fallen har koppling till redan kända smittkedjor, men bland de nya fallen finns också sådana där smittkällan fortfarande är okänd.

Uppdaterad 13.8.2020 klockan 15.30 med Anna Katz kommentar till Helsingin Sanomat,

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Inga nya dödsfall i covid-19 i dag – 105 nya fall av smitta

Sett till folkmängden ökar antalet fall av sjukdomen covid-19 snabbast i Mellersta Finland och Södra Savolax.
Foto: Jeanette Östman/SPT

Sett till folkmängden ökar antalet fall av sjukdomen covid-19 snabbast i Mellersta Finland och Södra Savolax.

Antalet personer som får vård på sjukhus har minskat något sedan i onsdags.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan