|

Rekommendationen: Använd munskydd i dessa situationer

Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken och på allmänna platser där det är svårt att hålla säkerhetsavstånd. Zoom
Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken och på allmänna platser där det är svårt att hålla säkerhetsavstånd.

Rekommendationen berör de sjukvårdsdistrikt där coronasmitta bekräftats under de senaste två veckorna – bland annat Vasa sjukvårdsdistrikt. Däremot berörs inte Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeringen har i dag tagit ett principbeslut om att man förordar Institutet för hälsa och välfärds förslag om munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser. Det uppgav statsminister Sanna Marin (SDP) vid en presskonferens på eftermiddagen.

Institutets direktör Mika Salminen sade under presskonferensen att det inte är entydigt att användningen av munskydd hjälper att hindra en smittspridning, men att det ändå är viktigt att ta till alla knep som på något sätt kan bidra till att smittan inte sprids.

– Risken för att coronaviruset sprids ökar nu när vi återgår till vardagen och människorna börjar röra på sig mer. Nu vet vi också att smittorisken är särskilt stor vid trängsel. Att använda ansiktsmask är ett sätt att förhindra att epidemin tilltar, säger Markku Tervahauta, generaldirektör för Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.


Rekommendationen som Institutet för hälsa och välfärd nu utfärdar är alltså att man använder munskydd i vissa situationer för att skydda andra människor. Institutet betonar ändå att det är av största vikt att man fortsättningsvis alltid håller ett säkerhetsavstånd på 1–2 meter då det är möjligt, tvättar händerna, hostar i armvecket eller i en engångsnäsduk och att man undviker att röra sig i ansiktet.

Annons

Den som har symptom ska undvika sociala kontakter och omedelbart boka tid till ett coronatest.

Användning av munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken, då man är på väg på coronatest och när man väntar på ett resultat, när man kommer från riskområden och förflyttar sig från en plats till annan, och när man är i karantän men av någon anledning ändå måste röra sig utanför hemmet.

"Risken för att coronaviruset sprids ökar nu när vi återgår till vardagen och människorna börjar röra på sig mer."

Markku Tervahauta

Institutet för hälsa och välfärd

 

Enligt Institutet för hälsa och välfärd lämpar sig munskydden inte för barn under 15 år. Man bör heller inte använda dem om man får orimligt svårt att andas eller om det finns andra hälsoskäl som hindrar användning. 

"Diskutera vid behov med din läkare om ditt hälsotillstånd innebär att det är svårt att använda ansiktsmask", skriver institutet i sin rekommendation.

Rekommendationen om munskydd berör de sjukvårdsdistrikt där nya fall av coronasmitta har konstaterats under de senaste två veckorna – däribland Vasa sjukvårdsdistrikt. Däremot berörs inte till exempel Mellersta Österbottens och Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Rekommendationen är nationell, men tillämpas regionalt. 

Användning av munskydd rekommenderas när ...

  • ... du åker kollektivtrafik och det är svårt att undvika nära kontakt med andra.
  • ... när du är på väg för att ta ett coronatest och om du av nödvändiga orsaker måste röra dig utanför hemmet medan du väntar på testresultatet.
  • ... när du återvänder till Finland från ett riskområde och är på väg från ankomstplatsen, till exempel flygplatsen, till karantän samt om du av nödvändiga orsaker måste röra dig utanför hemmet medan du är i karantän.
  • ... du befinner dig i en situation där det är svårt att hålla säkerhetsavstånd till andra människor.
  • De regionala myndigheterna för smittsamma sjukdomar kan även ge egna kompletterande eller mer begränsade rekommendationer som baserar sig på deras egna riskbedömningar.
  • Källa: Institutet för hälsa och välfärd
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Inga nya dödsfall i covid-19 i dag – 105 nya fall av smitta

Sett till folkmängden ökar antalet fall av sjukdomen covid-19 snabbast i Mellersta Finland och Södra Savolax.
Foto: Jeanette Östman/SPT

Sett till folkmängden ökar antalet fall av sjukdomen covid-19 snabbast i Mellersta Finland och Södra Savolax.

Antalet personer som får vård på sjukhus har minskat något sedan i onsdags.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan