Coronasmittad rörde sig på pub i Vasa centrum – två nya fall i distriktet på lördagen

Zoom
Foto: Frida Hasselblatt

UPPDATERAD. En Vasabo som besökt The Old Irish Pub lördagen den 8 augusti har konstaterats vara smittad av coronaviruset. Man har inte lyckats spåra fallet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vasa stads social- och hälsovårdssektor informerar på lördag eftermiddag om att en person med coronasmitta har besökt The Old Irish Pub i Vasa på lördag kväll den 8 augusti. 

De personer som har vistats på denna plats under ovannämnda tid uppmanas kontakta egen hälsocentral för coronatest, ifall de utvecklar luftvägssymptom så som hosta, snuva, feber eller halsont inom en vecka.

– Vi vet inte exakt vilka tider personen har varit på krogen, men det handlar om kvälls- och nattetid, och baren hade tagit in max antal gäster den kvällen, säger Heikki Kaukoranta, ledande överläkare för Vasa stad.

Eftersom det rörde sig mycket folk på krogen finns det risk för att flera har smittats, och därför går man nu ut med informationen. 

Annons

Smittan har inte gått att spåra 

Den smittade personen  mår bra efter omständigheterna och är isolerad i sitt hem. Personens vänner, som hen besökte The Irish Pub tillsammans med, har satts i karantän. Några familjemedlemmar och arbetskamrater har också satts i karantän, säger Kaukoranta. 

Dessvärre har fallet inte gått att spåra. Förutom att ha besökt krogen förra lördagen har personen bara rört sig på mellan jobbet, hemmet och butiken. 

– Vi har inte någon klar uppfattning om varifrån smittan i det här fallet kommer. Patienten har inte varit utomlands och inte heller besökt några andra orter i Finland. Det har tyvärr inte gått att spåras. 

Två nya fall av coronaviruset konstaterades i Vasa på lördagen.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Två nya fall av coronaviruset konstaterades i Vasa på lördagen.Hade inte symptom 

Personen hade inga luftvägssymtom när hen besökte puben. De första symptomen kom ett par dagar senare. 

– Eftersom man kan smitta en till två dagar före man uppvisar symptom så måste vi gå ut med informationen. Men personen har inte besökt några andra stället än The Old Irish Pub, och sin arbetsplats. 

Det har varit tal om trängsel både inne på krogerna och i deras köer, men enligt Kaukoranta gör krögarna vad de kan, och följer anvisningarna från staten. 

– Jag kan ha mina personliga åsikter om att det kanske är för trångt på krogarna, men det är inte något jag kan besluta om. Men man bör tänka efter före man reser eller besöker platser där det rör sig mycket folk. 


Två nya coronafall i distriktet under lördagen

Tidigare under lördagen informerade man om ytterligare ett nytt coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt. I det fallet hade personen smittats i Helsingfors

Det betyder att två nya fall konstaterades under lördagen och att antalet smittade i Vasa sjukvårdsdistrikt nu är uppe i 69.

VBL har försökt nå The Old Irish Pub för en kommentar. 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Coronasmitta på medborgarinstitutet i Vasa

En vuxenstuderande vid medborgarinstitutet i Vasa har konstaterats vara coronasmittad.
Foto: Arkiv/Björn Nyberg

En vuxenstuderande vid medborgarinstitutet i Vasa har konstaterats vara coronasmittad.

En studerande vid Vasa medborgarinstitut Alma har konstaterats vara smittad av coronaviruset.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan