|

"Coronatrötthet största hotet nu"

Heikki Kaukoranta säger att Österbotten nu klart är inne i en andra coronavåg. En orsak till spridningen anser han är att folk har tröttnat. Zoom
Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Heikki Kaukoranta säger att Österbotten nu klart är inne i en andra coronavåg. En orsak till spridningen anser han är att folk har tröttnat.

En orsak till att coronaviruset nu sprider sig igen är att folk börjar vara utleda och inte längre är rädda för att smittas, säger Vasas ledande överläkare Heikki Kaukoranta.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På torsdag höll den regionala beredskapskommittén för Västra och Inre Finland distansmöte och gick då igenom coronaläget i området. För Österbottens del konstaterade Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta att man nu klart är inne i en andra våg av smittan. I Vasa börjar spridningen i vissa avseenden vara på samma nivå som i Nyland. 

Enligt Kaukoranta beror det växande antalet fall på att folk nu har ett större socialt umgänge än i våras, att restriktionerna lättats och folk är utleda på hela situationen samt inte längre rädda för att smittas. 

– Man tänker att sjukdomen inte längre kan undvikas, den kommer om den kommer. Särskilt bland unga gör sig självupptagenheten påmind. Till och med i den grad att man inte trots uppmaning är beredd att gå på coronatest, säger Kaukoranta i ett pressmeddelande. 

Information och kommunikation är något som Kaukoranta nu betonar och han riktar ett särskilt tack till regionens medier för deras sakliga bevakning av epidemin. 

Annons
– Informationen till befolkningen är viktig. Vad vi än gör så kommer coronan att hänga med oss långt in på nästa vår. Fallen som gror idag syns efter ett antal veckor och därför är det viktigt med kommunikation vid rätt tidpunkt. 


Mötets ordförande, Regionförvaltningsverkets överdirektör Marko Pukkinen, kommenterade verkets beslut att skärpa reglerna för folksamlingar. Från och med september krävs specialåtgärder för evenemang med mer än 50 personer. Gränsen är 500 personer i dag. 

– Förutom att vi visserligen beaktar social- och hälsovårdsministeriets styrningsbrev så styrs vi framförallt av information som produceras av Institutet för hälsa och välfärds och våra egna sakkunniga och 50 personers gränsen är helt i linje med vad vi redan hade kommit till i frågan.

– Utvecklingen av sjukdomsläget är överlag nu sådan att det är rätt beslut. Det som tidigare var en rekommendation att vidta skyddsåtgärder i mindre evenemang ändrades i det här beslutet till ett föreläggande. Orsaken till att restriktionerna är de samma i alla regioner är "evenemangsturismen", det finns många som förflyttar sig efter evenemangen, säger Pukkinen i ett pressmeddelande. 

Enligt Beredskapskommittén är läget trots allt ännu lugnt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Maxmo förskola stängd sedan i onsdags – 19 utsatta för coronasmitta men mår bra

Förskolebarnen i Maxmo är i karantän fredagen ut. Därefter ser det ut som att förskolan kan öppna igen. Förskolan ligger intill Maxmo Kyrkoby skola (bilden).
Foto: Karin Sundström

Förskolebarnen i Maxmo är i karantän fredagen ut. Därefter ser det ut som att förskolan kan öppna igen. Förskolan ligger intill Maxmo Kyrkoby skola (bilden).

Tretton förskolebarn, tre skolbarn och tre ur personalen i Maxmo är i karantän. Två tester har tagits, men ingen verkar ha smittats.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan