Holger Sarin är inte mannen som sitter och funderar allt för länge på en idé. Han är en man som får saker och ting gjort. 

Vi träffas utanför Keskis UF där vandringsleden börjar. Han har sina gångstavar med sig.

Han frågar ifall jag planerat att gå hela sträckan på sex kilometer. Det har jag egentligen inte gjort. Jag har en annan intervju att göra ännu i dag.

Men vi börjar gå och ser hur långt vi hinner på en timme.  Jag har svårt att hålla jämna fotsteg med Sarin när vi börjar gå upp vandringsledens första backe. Det är inte särskilt brant egentligen. Jag skulle vilja skylla på kamerautrustningen, men det kan jag inte.

Det är Sarins hastighet som får mig att flåsa. Det går undan på leden. Han har vanan innan och känner stigen vid det här laget.

– Där ser du vad vandringsleden heter, säger Sarin och pekar med sin stav på skylten.

Coronaleden, står det skrivit med tusch på en skylt.

– Jag döpte den så för att alla ska veta när den tillkommit.


Vandringsstigen är absolut värd att vandra. Ett tips är att ta med ett ämbare och ta tillvara på blåbären som växer längs kanten.


Det ligger otaliga timmar bakom vandringsleden, som Sarin gjort helt ensam. Till sin hjälp har han haft motorsåg, trimmer och tålamod. 

– Vi hade egentligen planerat att åka till Norge, men det kunde vi ju inte göra på grund av corona, så det fick bli en vandringsstig i stället.

– Jag är en person som inte kan sitta stilla, jag måste göra något hela tiden. När jag kom hit första gången så var det totalt igenväxt. Jag sågade och trimmade tills jag kom fram till det gamla skidspåret, då gick det lättare eftersom man kunde följa spåret. 

Holger Sarin har lagt ner otatliga timmar på vandringsstigen. Till sin hjälp har han haft motorsåg, trimmer och tålamod.


Sarin promenerar ofta längs stigen och har också bjudit med motionsgruppen "Sega gubbar" på en tur längs stigen. Fler och fler har hittat till vandringsleden och trampat upp vägen, vilket gjort att leden är lätt att gå i trots den skogiga och bergiga terrängen. Skyltar visar vägen med jämna mellanrum. 

Vad blir nästa projekt?

– Att motionera, säger Sarin och skrattar. 

Spåret börjar vid Keskis UF och är ungefär sex kilometer långt. Spåret lämpar sig för stavgång, löpning, promenad. Ett tips är att ta med ett ämbare, runt hela stigen finns riktligt med blåbär.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.