Coronaläget söndag: Ett nytt fall i Vasa sjukvårdsdistrikt – "Personen har skött sig exemplariskt"

Ett nytt coronafall konstaterades på söndagen. Zoom
Foto: Jonny Huggare Smeds

Ett nytt coronafall konstaterades på söndagen.

På söndag rapporterar man att antalet coronasmittade i distriktet nu är 79. Ett nytt fall bekräftades på söndagen. Patienten har skött sig exemplariskt, enligt överläkare Kaukoranta.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett nytt coronafall konstaterades i Vasa sjukvårdsdistrikt på söndagen. Heikki Kaukoranta, smittskyddsläkare och ledande överläkare i Vasa stad, berömmer patientens förfarande:

– Personen har självmant varit i karantän sedan hen började misstänka att det fanns en risk att hen blivit smittad. Och mycket riktigt visade testet positivt. Det här är ett utmärkt exempel på hur man ska gå till väga. 

Så personen har inte ens gått till butiken? 

– Nej. Patienten har varit jätteduktig. Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att man gör precis så här. Om det finns en risk att man har blivit smittad så håller man sig hemma, och ber om att få hjälp med matinköpen. 

Annons
Tack vare det enligt Kaukoranta exemplariska förfarandet har bara en annan person behövts sättas i karantän.

– Vi har lyckats spåra kontakterna och det är bara en annan människa som har blivit utsatt. Smittan härstammar inte från Vasa, utan kommer från annat håll i Finland. Personen har nyligen flyttat till Vasa.

Personen mår bra och är isolerad i sitt hem. 

Antalet smittade i Vasa sjukvårdsdistrikt är nu 79. Under lördagen togs 35 prov, vilket betyder att man totalt har tagit 9345 prov i distriktet. 

Uppdaterad 11.22 med kommentarer av Heikki Kaukoranta.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Frågan inför dagens coronamöte: Lätta på restriktionerna eller inte? – "Svårt", säger överläkare

Frågan är om det är läge för att lätta på restriktionerna, säger Peter Nieminen.
Foto: Vasa centralsjukhus

Frågan är om det är läge för att lätta på restriktionerna, säger Peter Nieminen.

I dag eftermiddag möts den österbottniska coronasamordningsgruppen. Antalet nya fall minskar men frågan är om det är läge att lätta på restriktionerna, säger Peter Nieminen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan