|

De finska sångtexternas gigant Vexi Salmi dog på tisdagen – blev 77 år

Legenden Veikko "Vexi" Salmi är död. Zoom
Foto: Sari Gustafsson/Lehtikuva

Legenden Veikko "Vexi" Salmi är död.

Veikko "Vexi" Salmi dog på tisdagsmorgonen på hospicehemmet Terho i Helsingfors. Han var en mångsidig och produktiv sångtextförfattare som i decennier samarbetade med Finlands mest kända artister.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Salmi, född 1942 i Tavastehus, skrev omkring 8.000 sångtexter under sin karriär, varav över 3.200 blivit inspelade. Han arbetade också som producent, och var en ivrig samlare av nutidskonst.

Salmi skrev texter till mycket varierande slags musik. Under många år samarbetade han med ungdomskamraten Irwin Goodwin. "Ei tippa tapa" är en av de mest kända låtarna från deras samarbete.

 

Vesa-Matti Loiris tolkning av "Näin sydämeeni joulun teen" gjorde låten till en av de mest älskade julsångerna i Finland.
Annons
 

"Mahtava peräsin ja pulleat purjeet" är ett bra exempel på Salmis humoristiska texter. Den framfördes först av Solistiyhtye Suomi.

 

Suvi Teräsniska är en av de yngre artisterna som Vexi Salmi samarbetade med. "Hei mummo" blev snabbt en favorit bland de finländska musikälskarna.

 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

LYSSNA: Samuel Jåfs var sängliggande i månader – nu är första låten han skrev under rehabiliteringen släppt

Sam's Garage består av från vänster Samuel Jåfs, John Peltoniemi, Patrik Backman och Jan Holm.
Foto: Maria Jåfs

Sam's Garage består av från vänster Samuel Jåfs, John Peltoniemi, Patrik Backman och Jan Holm.

"Texten handlar om att det finns en ljusning i tillvaron – och om att ta tag i livet så länge man har den möjligheten" säger Samuel Jåfs, frontfigur i Sam's Garage, om "Behind grey skies".

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan