|

Skatteförvaltningen påminner: Distansarbete påverkar beskattningen

Skatteförvaltningen påminner alla dem som i år börjat distansarbeta att nu kontrollera sitt skattekort. Zoom
Foto: SPT

Skatteförvaltningen påminner alla dem som i år börjat distansarbeta att nu kontrollera sitt skattekort.

Distansarbete kan innebära försvunna reseersättningar, men samtidigt även nya utgifter som kan dras av i beskattningen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Skatteförvaltningen påminner alla dem som börjat distansarbeta att kontrollera sitt skattekort.

Om man övergått till distansarbete under året kan man inte förvänta sig det normala avdraget för resor mellan hemmet och arbetsplatsen.

I fjol hade omkring 800 000 löntagare i Finland rätt att i beskattningen dra av kostnader för resor till och från arbetsplatsen. I år är situationen en annan, säger överinspektör Päivi Ylitalo i ett pressmeddelande.

– Om du har resekostnader på skattekortet för i år och huvudsakligen distansarbetar lönar det sig att genast uppdatera skattekortet. När avdragen faller bort kan skattesatsen höjas, men om ändringsskattekortet görs nu fördelas höjningen jämnt på resten av året, säger Ylitalo.

Annons
– Om skattekortet inte uppdateras kan man förvänta sig betydande kvarskatter nästa år.

Utnyttja kostnader för distansarbete i beskattning


I takt med att kostnader för arbetsresor försvunnit kan i stället nya utgifter ha uppstått i samband med distansarbetet. De utgifter för distansarbete som arbetsgivaren inte ersätter löntagaren kan dras av i beskattningen som utgifter för förvärvande av inkomst.

Sådana utgifter kan exempelvis vara de kostnader som löntagaren själv betalar för datakommunikation, periferienheter till datorn och avdrag för arbetsrum. Ifall man som löntagare under året köpt exempelvis en ny bildskärm, en mus eller andra arbetsredskap har man också rätt att dra av dessa i beskattningen.

Därtill kan kostnader för datakommunikation också beaktas som utgifter för förvärvande av inkomst. Ifall dataförbindelsen endast delvis används för arbete dras enbart hälften av de totala kostnaderna av i beskattningen.

Varje löntagare får automatiskt ett avdrag på 750 euro för förvärvande av inkomst. Därmed ska man deklarera utgifter kopplade till distansarbete endast om de i sin helhet överskrider 750 euro.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Nya brakförluster för amerikanska flygbolag

Flygbranschen är hårt drabbad av pandemin då resandet minskat drastiskt på grund av smittskyddsrestriktioner och förändrat beteende.
Foto: Tony Gutierrez/AP/TT

Flygbranschen är hårt drabbad av pandemin då resandet minskat drastiskt på grund av smittskyddsrestriktioner och förändrat beteende.

Flygbranschen fortsätter att blöda pengar. Amerikanska bolagen American Airlines och Southwest Airlines rapporterar båda brakförluster för tredje kvartalet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan