|

Pixnekliniken vill flytta – ny adress finns inom synhåll

Pixnekliniken finns i en byggnad i tre våningar. Snart kan en flytt till Tallgården, till vänster i bild, bli aktuell. Zoom
Foto: Josefin Torrkulla

Pixnekliniken finns i en byggnad i tre våningar. Snart kan en flytt till Tallgården, till vänster i bild, bli aktuell.

Huset på granntomten står tomt. Det här kan vara lösningen på behandlingshemmet Pixneklinikens långa väntan på en nyare byggnad.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Pixnekliniken i Malax har i flera år haft en förhoppning om att kunna flytta till en annan fastighet. Det finns inga akuta problem med den nuvarande fastigheten, men den är helt enkelt inte lämplig för behandlingshemmet.

– Huset har fungerat och fungerar, men det finns behov av ett mer modernt tänk när det gäller klienternas rum, säger Camilla Berts-Orre, chef för Pixneklinikens missbrukarvård.

Den nuvarande byggnaden är i tre våningar. Den är inte anpassad för personer med funktionsnedsättningar.

Pixnekliniken

  • Är enda svenskspråkiga behandlingshemmet i Finland för personer med beroendeproblematik.

  • Har plats för tolv klienter. Under coronapandemin har antalet varit lägre.
  • Startade 1987. Sedan 2017 är Malax värdkommun.

 
Annons
En lämpligare och nyare byggnad finns utanför fönstret – Tallgården. Sedan Malax öppnade sitt nya serviceboende Malmgården i mars har Tallgården stått tom.

– Eftersom Tallgården varit ett serviceboende finns där redan patientrum, säger John Södergran, fastighetschef och vikarierande teknisk chef i Malax.

Klientrummen behöver en del nya funktioner, en bastu måste byggas och en ytrenovering göras innan Pixnekliniken kan flytta in. Det här kostar uppskattningsvis 100 000 euro.

Det finns inget beslut om en flytt än. Malax, som är värdkommun för Pixnekliniken, tar upp ärendet i både styrelsen och fullmäktige den här veckan.

Tallgården har redan patientrum och skulle vara lämpligt för Pixnekliniken. Det enda som saknas är en föreläsningssal.
Foto: Josefin Torrkulla

Tallgården har redan patientrum och skulle vara lämpligt för Pixnekliniken. Det enda som saknas är en föreläsningssal.Södergran har lagt fram en preliminär tidtabell. Om renoveringen av Tallgården startar i år kan den bli klar i februari eller mars nästa år.

– Vi kan inte hålla på så här länge till. Vi måste få en plan för när vi kan flytta. Vi vill få i gång det här så fort som möjligt, säger Camilla Berts-Orre.

Även om en flytt blir av så kommer den gamla och den nya fastigheten att användas parallellt en tid. Det finns nämligen ingen föreläsningssal i Tallgården.

Artikeln korrigerad 5.10.2020 kl. 12.15. Ordet funktionshinder har bytts ut mot funktionsnedsättning. Den korrigerade meningen ser ut så här: Den är inte anpassad för personer med funktionsnedsättningar.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan