Coronasmitta i Bennäs skola – skolan stängd och 25 elever försatta i karantän

Bennäs skola hölls stängd på onsdagen.
Zoom
Foto: Jonas Brunnström/Arkiv

Bennäs skola hölls stängd på onsdagen.

En person som vistades i Bennäs skola i fredags har testat positivt för covid-19. Flera klasser har satts i karantän och skolan är stängd i dag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Smittskyddsläkaren Johanna Gripenberg har bestämt att skolan är stängd i dag onsdag 7 oktober, medan man utreder hur många som kan ha exponerats för viruset. Det skriver Pedersöre kommun och social- och hälsovårdsverket i ett pressmeddelande. 

Den smittade personen fick symtom på fredag kväll. Fallet kan härledas till den omfattande smittkedjan i Vasa.

Alla 25 elever i årskurs 5 och 6 har exponerats för smittan och är försatta i karantän i två veckor, fram till den 15 oktober. De kommer att testas under onsdagen. Eleverna kommer att få distansundervisning under karantänstiden. Som en extra säkerhetsåtgärd kommer också eleverna i årskurs 3 och 4 att stanna hemma från skolan resten av den här veckan i väntan på ytterligare testresultat.

– Distansundervisningen i karantän kommer att gå till på samma sätt som distansundervisningen i våras under undantagstillståndet. Det är förstås lite annorlunda denna gång. Meddelande om karantän kom på kvällen. Lärare och elever har därför inte kunnat förbereda sig med att ta hem material som böcker och sånt på förhand. Föräldrarna kommer att få instruktioner om vad för slags material eleverna behöver ha från skolan dit hem under distansundervisningen, säger Rolf Sundqvist, utbildningsdirektör i Pedersöre.

Andra personer som vistats i skolan och kan ha exponerats för viruset är i karantän fram till den 15 oktober. Endast personer som uppvisar symtom kommer att testas. Förskolan och eleverna i ettan och tvåan återgår till normal undervisning på torsdagen. De har inte haft närkontakt med den smittade personen.

All annan verksamhet i övriga skolor och daghem i kommunen fungerar normalt tills vidare.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

RFV fick bråttom efter THL:s senaste rapport – "Det fanns inte tid för någon förvarning"

Regionförvaltningsverkets kovändning på tisdagen kom som en överraskning för många.
Foto: Mikael Herrgård/Arkiv

Regionförvaltningsverkets kovändning på tisdagen kom som en överraskning för många.

Trots ett relativt bra coronaläge är Österbotten en del av helhetsbedömningen. Och att RFV:s begränsning drabbar kultur och sport beror på att de inte har makt över något annat.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan