|

Kan ”Risto” öppna kranarna?

Michal Kristof står inför sin debut i FM-ligan. Zoom
Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Michal Kristof står inför sin debut i FM-ligan.

I säsongens andra bortamatch torskade Sport med 7–1 mot Helsingfors IFK. Även om siffrorna rann i väg till följd av att luften gick ur Sport var matchen ändå talande för skillnaden mellan toppen och botten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I säsongens andra bortamatch torskade Sport med 7–1 mot Helsingfors IFK. Även om siffrorna rann i väg till följd av att luften gick ur Sport var matchen ändå talande för skillnaden mellan toppen och botten. HIFK huserar i toppen av ligatabellen efter åtta spelade matcher, Sport är jumbo. Efter tisdagens hemmaförlust mot Lukko pratade såväl tränaren Tomek Valtonen som spelarna om målskyttet – det vill säga bristen på det. Sport har bara mäktat med 16 mål på åtta matcher och släppt in hela 30. Storförlusten i Helsingfors har stor andel i siffrorna, men det har också det faktum att Sport har haft oerhört svårt att göra mål. Mot TPS och Blues lossnade det, men annars har det varit magert. Sport har stått upp bra i spel fem mot fem, men när man har ett anonymt lag på pappret måste man utnyttja de numerära överlägena – hittills har Sport bara gjort det till 12,77 procent. Örnarna klarar av att sätta tryck på motståndarna och hålla pucken i offensiv zon, men det som saknas är den där sista kreativa dimensionen som öppnar lägena. Skotten kommer i stället från dålig vinkel och när backarna avlossar från blå hinner motståndarna alltför ofta i vägen. Att Michal Kristof kallas tillbaka från Heinola i det här skedet är inte oväntat. Om det är något den unge slovaken behärskar är det att skapa lägen åt sina lagkamrater. På lån i Peliitat har ”Risto” – som han kallas – mäktat med 3+8 på sex matcher. I fjol stod han för 29 målgivande passningar på 31 matcher i grundserien i FM-serien – nästan en assist per match. Det som har varit Kristofs problem är det defensiva arbetet och fysiken. Men i numerära överlägen i den förstorade anfallszonen talar allt för att han kan vara ett vasst vapen. Kristof är ett oprövat kort – han står inför sin debut i FM-ligan. Men när målen lyser med sin frånvaro finns ingen orsak att hålla honom i packen. Måhända prövar coach Tomek Valtonen att placera Kristof mellan fransmännen Charles Bertrand och Damien Fleury. Hittills har anfallsspelet fungerat som bäst när The french connection varit på isen – oberoende av om Mika Kujanpää eller Jarkko Immonen tagit plats mellan dem. Bertrand och Fleury har bra skott, men de behöver någon som matar med skottlägen. En annan orsak till att Sports målkranar är svåra att öppna är uppspelen. Här är backarna i en viktig roll då de ska öppna spelet från egen zon och helst göra det snabbt och pricksäkert. Hittills har bara Niko Peltola lyckats med detta på ett tillräckligt bra sätt – han har kylan och självförtroendet som krävs. Om nyförvärvet Mike Brennan säger sportchef Jämsä att amerikanen kan slå enkla, öppnande passningar. Men frågan är om inte Sport är i behov av mer än så?

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan