|

Regeringen rekommenderar distansarbete i hela landet – lyfter fram lokalt ansvar

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) säger att åtgärderna riktar sig till de regioner som är i fas två och tre. Zoom
Foto: Statsrådets kansli/Lauri Heikkinen

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) säger att åtgärderna riktar sig till de regioner som är i fas två och tre.

Regeringen kommer med nya rekommendationer på grund av det förvärrade coronaläget. Alla som kan ska distansarbeta. Vuxna bör pausa med lagsporter och andra hobbyer där närkontakter inte kan undvikas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeringen uppdaterade de nationella och regionala rekommendationerna för att bekämpa coronaviruset i torsdags.

–  Man kan konstatera att läget i Finland är allvarligt och att fallen har ökat drastiskt den senaste månaden, och speciellt under de senaste två veckorna, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under en presskonferens.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds uppgifter är över 80 procent av de smittade under 50 år. Kiuru säger att antalet patienter som vårdas på sjukhus nu är dubbelt så många som i slutet av september.

– Åtgärderna måste skärpas till den grad att hela befolkningen kan skyddas mot viruset, säger hon.

Annons
Regeringen informerade på torsdagen om nya rekommendationer för att bekämpa coronaviruset.
Foto: Statsrådets kansli/Lauri Heikkinen

Regeringen informerade på torsdagen om nya rekommendationer för att bekämpa coronaviruset.Flera rekommendationer riktas specifikt till regioner som är i fas två och tre av epidemin, alltså accelerationsfasen och fasen för allmän smittspridning. Bland annat ska antalet deltagare begränsas på offentliga tillställningar. Regeringen föreslår också att alla hobbyer för vuxna där det inte går att undvika närkontak ska pausas.

Rekommendationerna ska enligt forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) kunna tillämpas i enskilda kommuner. Myndigheterna ska snabbt kunna ta dem i bruk och också dra tillbaka dem snabbt. 

Vasa sjukvårdsdistrikt är det enda distriktet i Finland som befinner sig i fasen för allmän smittspridning och har redan vidtagit flera av de åtgärder som rekommenderas. 

Saarikko liknar coronaåtgärderna vid en verktygslåda.

–  Regionerna har redan en verktygslåda för att stoppa smittspridningen. Man kan säga att regeringens nya rekommendationer är en bruksanvisning för hur och när regionerna ska använda verktygen i lådan.

–  Det centrala är fortfarande att hålla distans, tvätta händerna och använda munskydd. Håll dig uppdaterad om rekommendationerna i din region, fortsätter hon.

Enligt de nya rekommendationerna ska alla finländare som kan distansarbeta.  

Här är de nya rekommendationerna

  • Rekommendationerna är olika för regionerna beroende på om de befinner sig i fas två eller tre, det vill säga accelerationsfasen eller fasen för allmän smittspridning. Om man är på epidemins utgångsnivå gäller endast de allmänna försiktighetsåtgärderna.
  • Privata sammankomster: I accelerationsfasen rekommenderar regeringen inga sammankomster med över tjugo deltagare. I fasen för allmän smittspridning är motsvarande rekommendation tio personer.
  • Offentliga lokaler: I accelerationsfasen rekommenderas en begränsning på hälften av det normala. Tillräckligt avstånd ska tryggas. I fasen för allmän smittspridning rekommenderar man att man stänger lokalen helt och hållet.
  • Fritidsaktiviteter: I accelerationsfasen rekommenderas att man avbryter grupper för vuxna på grund av hög smittrisk. I fasen för allmän smittspridning rekommenderas att man avbryter all slags gruppverksamhet. Rekommendationen är inte lika strikt för verksamhet för barn.
  • Arbete: Alla arbetstagare rekommenderas att jobba hemifrån i mån av möjlighet. Rekommendationen är i kraft tills vidare.
  • Undervisning: Man gör lokala bedömningar av övergång till distansundervisning.
 

I våras var det regeringen som fattade beslut om alla restriktioner på grund av epidemiläget. Efter att undantagstillståndet upphörde i juni fattas besluten om restriktioner i kommunerna, sjukvårdsdistrikten och regionförvaltningsverken. Därför kan regeringen endast ge rekommendationer.

I september antog regeringen en handlingsplan som delar in epidemins lägesbild i tre faser. 

– De allra flesta sjukvårdsdistrikt befinner sig fortfarande på epidemins utgångsnivå. Det är bra, säger Kiuru.

Däremot befinner sig sjukvårdsdistrikten Helsingfors och Nyland, Centrala Tavastland, Birkaland, Egentliga Finland, Södra Österbotten och Åland i den så kallade accelerationsfasen.

Regeringen tog fram de nya rekommendationerna i Ständerhuset på torsdagsförmiddagen. Nästa vecka fattar regeringen ett principbeslut om rekommendationerna.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

294 nya coronafall i Finland – omkring 70 procent av smittade har tillfrisknat

Av alla de smittade uppskattar institutet att omkring 9 100 personer ha tillfrisknat, vilket är cirka 70 procent.
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Av alla de smittade uppskattar institutet att omkring 9 100 personer ha tillfrisknat, vilket är cirka 70 procent.

Totalt har 13 849 personer smittats av coronaviruset i Finland.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan