|

Samlingspartiet vill se över dataskyddslagen efter Vastaamoläckan

Samlingspartiets riksdagsgrupp leds av riksdagsledamot Kai Mykkänen. Samlingspartiets riksdagsgrupp anser att riksdagen måste se över dataskyddslagen efter Vastaamoläckan. Zoom
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Samlingspartiets riksdagsgrupp leds av riksdagsledamot Kai Mykkänen. Samlingspartiets riksdagsgrupp anser att riksdagen måste se över dataskyddslagen efter Vastaamoläckan.

Även Vastaamo måste ställas till svars, anser Samlingspartiet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Samlingspartiets riksdagsgrupp anser att det dataintrång som har drabbat psykoterapicentret Vastaamo aktualiserar behovet att granska den lagstiftning och praxis som för närvarande formar landets datasäkerhet.

"Folk måste kunna lita på att uppgifter om deras hälsa förblir konfidentiella. Vi måste se om det behövs säkrare praxis eller lagstiftning för hur man tryggar dataskyddet och hur det ska övervakas", skriver Samlingspartiets riksdagsgrupp i ett pressmeddelande på söndagen.

Samlingspartiet vill också att Vastaamo ställs till svars för hur företaget har skött sin datasäkerhet.

"När det handlar om djupt personliga, konfidentiella frågor måste man utreda hur företaget har tagit hand om sitt dataskydd", skriver Samlingspartiet.

Annons
Enligt Samlingspartiet borde polisen nu beviljas tilläggsanslag för att utreda frågan.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Coronavacciner kommer till Finland nästa år – vårdpersonal och äldre vaccineras först

Sari Ekholm, överläkare på Social- och hälsovårdsministeriet.
Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sari Ekholm, överläkare på Social- och hälsovårdsministeriet.

Institutet för hälsa och välfärd informerade i dag om coronaläget och om hur anskaffningen av coronavacciner till Finland ska ske. Här kan du läsa vår direktrapportering från presskonferensen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan